IOK försöker säkra trovärdiga och rättvisa resultat i boxning i OS 2020. Efter Rio 2016 stängdes 36 domare av. Foto: Bildbyrån.

IOK utesluter 36 boxningsdomare från OS

Uppdaterad
Publicerad

Alla 36 boxningsdomare som stängdes av efter OS i Rio de Janeiro 2016 utesluts från OS i Tokyo nästa år.
Detta trots att domarna friades från anklagelserna om felaktiga domslut i sommarspelen för drygt tre år sedan.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har haft en hård och noggrann urvalsprocess av OS-domare till Tokyo. Domarna ska sedan lottas till matcherna under överinseende av oberoende kontrollanter. Poäng- och ringdomare hämtas från en domargrupp som är certifierade av International Boxing Association (AIBA) Efter varje rond i OS ska också domarnas resultat visas upp för publiken. Detta gäller även för kvalmatcher till OS.

– De deltagande boxarna i OS har högsta prioritet genom transparens och trovärdiga resultat och fair play, säger Morinari Watanabe, chef för IOK:s arbetsgrupp i boxning.

I somras beslöt IOK att stänga av Internationella boxningsförbundet. I stället bildades arbetsgruppen i boxning som står för arrangemangen av kvalet och OS-turneringen.

Grunden för beslutet är diskussioner med idrottare där målet har varit att öka transparensen, tydligheten och integriteten i urvalet av domare under OS-tävlingarna.

Nytt är att poäng från samtliga domare kommer att presenteras synligt under kvalmatcherna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer