Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mästare mot mästare när svenska boxningsstjärnan Elin Cederroos ställs mot amerikanskan Alicia Napoleon Espinosa. Foto: Irakli Nemsadze & TT/montage

Cederroos inför mästarmötet: ”Hon har inte mött någon med min kaliber”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Cederroos är före detta fotbollsspelaren som skolade om sig till boxare. Hon gjorde proffsdebut 2017 och två år senare blev hon världsmästare supermellanvikt. Nu har hon chansen att lägga till ännu ett världsmästarbälte till samlingen när hon tar sig an WBA-världsmästaren Alicia Napoleon Espinosa.
– Det är ett jättekliv i min karriär! Jag kommer att åka hem med två bälten istället för ett bälte. Jag är där för att vinna fajten, säger Cederroos till SVT Sport.

Den obesegrade Elin Cederroos har haft en osannolik boxningskarriär. Hon har sedan proffsdebuten 2017 gått från klarhet till klarhet. I början av året blev 34-årige Cederroos organisationen IBF:s världsmästare efter seger mot Femke Hermans.

Nu stundar en ny stor utmaning för västeråsaren. Mästare ställs mot mästare när den svenska bälteshållaren sätter allt på spel mot WBA-världsmästaren Alicia Napoleon Espinosa den 10 januari i amerikanska Atlantic City.

– Proffsboxningen i USA på damsidan är mycket större. Uppmärksamheten kring galan är också så mycket större. Men det är bara att köra, säger en övertygad Cederroos.

”Hon ska inte underskattas”

Och den amerikanska motståndaren, matchfacit 12 segrar på 13 matcher, kommer nog att skapa huvudbry för Cederroos. Svenskan menar på att Napoleon Espinosa är den tuffaste motståndaren i hennes karriär. Amerikanskan är mästerlig i sin rörlighet, teknik och styrka.

– Hon är betydligt kortare än mig. Men hon ska inte underskattas. Hon är van att ta sig an längre motståndare. Hon är en duktig boxare och fantastisk idrottskvinna. Hon kommer väl förberedd. Jag får inte bli stillastående.

Och hur kan du få din motståndare ur balans?

– Jag är längre, större och starkare än Napoleon Espinosa. Hon har inte mött någon i min storlek. Det kommer att vara jobbigt för henne.

Boxningen – en personlig resa

Svenskan har haft en tuff uppladdning inför titelfajten som komma skall. Under november månad gick hon vinnande ur en icke-titelfajt i spanska Sedavi. Och nu är det klart varför den matchen var så viktig.

– Jag behövde mer erfarenhet för att ta nästa kliv. Vi har tränat så bra och just den matchen kändes så bra. Efter fajten i november kände jag att jag är stark mentalt. Jag låter inte adrenalinpåslaget störa mig.

Cederroos har spelat professionell fotboll innan hon inledde sin boxningskarriär. Och hon har fina minnen från tiden som lagkapten för damallsvenska Djurgården.

– Det största jag upplevt i fotbollen var när jag spelade i Djurgården och vi tog oss till final i Svenska cupen. En härlig känsla som lagkapten.

Vad är hetast då, det minnet med Djurgården eller den kommande titeluppgörelsen?

– Det är titelmatchen. Jag har gjort en otrolig personlig resa tack vare boxningen. Jag är inte samma idrottare som tiden med Djurgården. Jag tror mycket mer på mig själv.

Cederroos påpekar också att mammarollen påverkat henne på ett positivt sätt. Det har gett henne ett lugn och gjort henne mentalt starkare. Och den 10 januari siktar alltså den mångfasetterade 34-åringen på att ta hem ännu ett världsmästarbälte till Sverige. Det blir en intressant start på året för den svenska boxningsstjärnan.

– Jag tror att jag kommer att avsluta matchen i rond sju eller åtta. Jag kommer att åka hem med två bälten istället för ett bälte. Jag är där för att vinna fajten.

REPORTAGE: Möt Elin Cederroos inför mästermötet

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elin Cederroos gör upp om två mästerbälten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer