Patrick Day i röda shorts under fajten i Las Vegas Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter brutala knocken – proffsboxaren Patrick Day har dött

Uppdaterad
Publicerad

Proffsboxaren Patrick Day, 27 år, har avlidit efter de skador han ådrog sig under den gångna helgen. Han blev då knockad på en stor gala i Chicago och fick bäras ut ur ringen på bår.

Det här är det tredje uppmärksammade dödsfallet inom boxningen på tre månader.

Många i boxningsvärlden har reagerat med bestörtning, bland andra tidigare flerfaldige världsmästaren Tim Bradley Jr som beskriver 2019 som ett overkligt år för boxningssporten.

Day blev knockad i den tionde ronden i lördags i fajten mot OS-boxaren Charles Conwell.  Day låg livlös i ringen efter den slagserie som Conwell gav honom. Amerikanen Day fördes till sjukhus direkt efter matchen och genomgick akut hjärnkirurgi, låg i koma i fyra dagar innan han avled.

”Han var en son, en broder och god vän till många. Patricks vänlighet, positivitet och generositet gjorde intryck på alla han träffade”, säger boxarens promotor Lou DiBella.

I juni var Day rankad som en av de tio bästa inom super weltervikt, och dödsfallet väcker frågor om riskerna med sporten.

”Det blir väldigt svårt att förklara bort eller försvara farorna med boxning vid sådana här tillfällen”, säger promotorn Lou DiBella i ett uttalande, och uppmanar till åtgärder för att göra sporten säkrare.

En skuldfylld Conwell skrev för ett par dagar sedan på Twitter ett känslosamt brev till Day att han funderat på att sluta med boxningen efter händelsen, men att han bestämt sig för att fortsätta.

”Men jag vet att du inte skulle ha velat. Jag vet att du är en fighter i hjärtat, så jag har bestämt mig för att vinna en världstitel, för det är vad du ville”, skrev han.

I juli avled boxaren Maxim Dadashev i sviterna av en blödning i hjärnan. Samma vecka i somras dog argentinaren Hugo Santillan, 23, efter en match i Buenos Aires

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.