Foto: TT Nyhetsbyrån

Patricia Berghults titelmatch skjuts upp efter dödsfall

Uppdaterad
Publicerad

Svenska boxaren Patricia Berghult får vänta ytterligare på sitt livs match, som skjuts upp på nytt.

Detta efter att 18-åriga Jeanette Zacarias Zapata avled efter en boxningsmatch i Kanada och all proffsboxning i landet har tillfälligt stoppats.

– Jag har aldrig varit med om maken, och vi får inga svar från Kanada om nya datum. Vi börjar bli desperata, säger tränaren Kamran Kabinejad till NA.

Mexikanska Jeanette Zacarias Zapata avled förra torsdagen efter att ha mottagit flera hårda slag mot huvudet under matchen mot kanadensiskan Marie-Pier Houle. Hon tappade medvetandet i ringen och vårdades sedan på ett sjukhus i Montreal, där hon senare avled.

– Det är tragiskt det som har hänt. Det är även hemskt för boxaren som vann matchen, hon kan ju inte glädjas åt sin vinst heller, säger säger Berghult till SVT Sport.

”Skickat fyra, fem mejl men ingen har svarat”

Detta bidrar till att Patricia Berghults titelmatch får vänta ytterligare. Matchen mot Marie-Ève Dicaire skulle ägt rum redan i juni, men det eskalerande coronaläget i Kanada bidrog till att matchen sköts upp. Nytt datum var satt till 17 september men all proffsboxning i Kanada har tillfälligt stoppats och nu skjuts matchen om WBC-titeln upp ytterligare, utan något fastställt datum i dagsläget.

– Vi fick ett mejl om att matchen inte blir av. Ingen förklaring om varför. Vi vet inte om matchen är uppskjuten eller om den inte blir av. Vi väntar svar från Kanada, som inte svarar på våra mejl. Vi vet just nu ingenting, säger Berghult till SVT Sport.

Berghult har förståelse för beslutet men vädjar om bättre kommunikation från arrangörerna.

– Man förstår beslutet men samtidigt är det surt för oss. Vi var färdiga och skulle bara åka hem, packa väskorna och åka till Kanada. De kunde i alla fall gått ut med att ”det här datumet blir det inte av, men det här datumet gäller”. Vi har skickat fyra, fem mejl men ingen har svarat.

”Gå tillbaka till en grundperiod för att sedan toppa igen”

Det är i dagsläget oklart när matchen kommer att bli av, eller om det ens kommer att genomföras.

– Nu vet man inte riktigt om det kommer ske i oktober, eller kommer det bli november? Man får hålla igång träningen som i sin tur sliter på kroppen. Jag var toppad men nu får man gå tillbaka till en grundperiod för att sedan toppa igen.

Berghults tränare, Kamran Kabinejad, är besviken över besluet.

– Hon var precis klar och toppad och kände sig stark, allt var perfekt. Vi hade skaffat visum och gjort skallröntgen, blodtester, ögontester, invägningar – allt var klart. Vi är desperata och förbannade över att de ställer in matchen igen. Vi har tackat nej till fler andra alternativ för att få den här matchen, säger tränaren Kamran Kabinejad till NA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.