Maxim Dadasjev, till vänster, är död. Foto: TT

Proffsboxarens död rör upp starka känslor: ”Folk förstår inte”

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Maxim Dadashev skadades allvarligt under en fajt i förra veckan och avled senare av sviterna av en blödning i hjärnan.
Ryssens död har rört upp starka känslor i boxningsvärlden.
”Folk förstår inte att vi sätter våra liv på spel i ringen och att det bara krävs ett slag för att vi ska dö”, skriver flerfaldige världsmästaren Adrien Broner på Instagram.

Det var i förra veckan som 28-årige proffsboxaren Maxim Dadashev dog efter sviterna från en fajt. Ryssen skadades svårt under en match mot Subriel Matias, Puerto Rico, i weltervikt i Maryland i USA.

Dadashev fick motta ett flertal slag och till slut avbröts matchen i elfte ronden när 28-åringens tränare kastade in handduken för sin adepts räkning.

Enligt flera medier ska han ha kollapsat på grund av en blödning under skallbenet och därefter förts till sjukhus, där han tvingats till en akut hjärnoperation. Hans liv gick dock inte att rädda och en stund senare stannade hjärtat.

Dödsfallet har rört upp känslor i boxningsvärlden.

”Folk förstår inte”

Ryska boxningsförbundets generalsekreterare Umar Kremlev är kritisk.

– I detta fall är jag säker på att rättigheter kränkts. Vissa saker kunde ha sköts annorlunda, både före och under matchen. Matchen skulle ha stoppats tidigare. Vad som hänt kommer att bli tydligt när de medicinska journalerna är klara. Vi har inlett en utredning, säger han i ett officiellt uttalande.

Flera av boxarna har sänt sina kondoleanser till Dadashev via sociala medier.

”Folk förstår inte att vi sätter våra liv på spel i ringen och att det bara krävs ett slag för att vi ska dö. Det är därför jag blir så less på att väldigt många människor inte uppskattar de uppoffringar vi gör”, skriver flerfaldige världsmästaren Adrien Broner på Instagram.

Han får medhåll av flera andra. Bland annat av tungviktsboxaren Joseph Parker.

”Det är enkelt att kritisera fajters och att ha en åsikt om hur de presterar. Men fansen inser inte de risker som boxare tar varje gång de står i ringen. Kärlek och respekt till alla fajters över hela världen”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer