Anastasia Belyakova (t.v) tog OS-brons 2016. Nu är ryska boxare återigen välkomna in i finrummet. Foto: Bildbyrån/TT

Boxningen välkomnar ryssar och belarusier igen: ”En skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Internationella boxningsförbundet välkomnar ryssar och belarusier igen.

Ett beslut som upprör.

– Det är en skandal, säger Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm till SVT Sport.

Internationella boxningsförbundet, Iba, tillåter med omedelbar verkan ryska och belarusiska boxare att tävla i evenemang som arrangeras av Iba. Detta beslut kommer en vecka efter att ryssen Umar Kremlev blivit omvald som ordförande.

– Jag tänker som de flesta vettiga människor gör. Att det här är en skandal och det inte är sant. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm till SVT Sport.

Vad tror du det här betyder för boxningen?

– Ytterligare polarisering mellan den grupp som är för olympisk boxning och demokrati, och den som inte bryr sig om demokrati och kör sitt eget spår.

Vill inte möta ryssar

Beslutet från Iba tar Sverige ställning till i kommande tävlingar och turneringar.

– Vi kan inte delta där ryska och belarusiska boxare tillåts. Och som jag har förstått det kommer Spanien inte heller göra det, och stora delar av Västeuropa är mot det.

Iba har valt att stänga av ukrainska boxningsförbundet, men i går meddelade de att ukrainska boxare får tävla under neutral flagg.

Kandidater diskvalificerades

Inför OS i Tokyo 2021 fick Iba inte längre ansvara för kvalet eller själva OS-tävlingarna efter bland annat flera domarskandaler. Samma sak kommer att ske inför Paris 2024 och IOK har efterlyst ett nytt ledarskap inom boxningen. Ännu så länge finns inte heller boxningen med på OS-programmet 2028.

Tidigare har det också stormat kring internationella boxningsförbundet. I våras diskvalificerades flera kandidater till Ibas styrelse, däribland Svenska boxningsförbundets ordförande Per-Axel Sjöholm och ordförandekandidaten Boris van der Vorst – endast en dag före vårens kongress. Idrottens skiljedomstol Cas gav dem dock rätt i att diskvalificeringen var ogiltig.

ARKIV: Sjöholm rasar efter beslutet: ”Patetiskt” (25 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ryske pampen Umar Kremlev blev omvald som ordförande i internationella boxningsförbundet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.