Deontay Wilder (vänster) och Tyson Fury (höger) möts i Los Angeles i natt i en av årets största boxningsmatcher. Foto: TT

Tjänar tiotals miljoner på superfajten – vill ge allt till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Boxaren Tyson Fury uppges tjäna ett åttasiffrigt belopp för nattens stora tungviktsmöte med mästaren Deontay Wilder.
Men han säger sig vara redo att ge bort allt till välgörenhet.
– Jag kommer att ge pengarna till de fattiga och bygga boenden åt hemlösa, säger han enligt Irish Mirror.

I natt möts de obesegrade tungviktarna Tyson Fury och Deontay Wilder i Los Angeles i vad som mycket väl kan vara årets största boxningsmatch.

Båda två uppges tjäna tiotals miljoner kronor på nattens superfajt, men Fury uppges enligt flera medier ha sagt att han är villig att ge bort allting.

Den 30-årige engelsmannen brottades tidigare med en djup depression och var borta från sporten i två och ett halvt år innan comebacken i somras.

”Vill göra något nyttigt med pengarna”

Nu pratar han öppet om hur han vill hjälpa andra i samma situation, och han vill markera att pengar inte är detsamma som lycka.

– Jag har inte mycket användning av pengarna. Jag är inte intresserad av att vara en miljonär eller miljardär. Jag är en boxare, ingen affärsman. Jag kommer förmodligen att sluta pank precis som många andra boxare har gjort, säger han enligt Irish Mirror.

– Jag kan lika gärna göra något nyttigt med pengarna och hjälpa andra som behöver det.

Fury har fyra barn – två söner och två döttrar – och hans fru Paris är gravid med parets femte.

Men han vill inte lägga några stora pengar på vare sig familjen eller sig själv.

”Barnen måste tjäna sina egna pengar”

– Jag tror på att man måste tjäna sina egna pengar här i livet, annars kommer man inte att värdesätta det. Mina barn måste skaffa sig jobb och hitta en egen väg i livet. De ska inte få leva på mitt namn bara för att det vore enkelt, säger han och fortsätter:

– Du ser många rika människor vars barn inte gör någonting eftersom de har haft det för enkelt. Själv har jag fått jobba hårt för allt jag haft här i livet.

Både Tyson Fury (27–0, 19 KO) och Deontay Wilder (40–0, 39 KO) är obesegrade i boxningsringen. Amerikanen är världsmästare och det är enbart hans WBC-bälte som står på spel i natt, men Fury anses vara ”linjär mästare” sedan han besegrade legendaren Wladimir Klitschko i november 2015. Han fråntogs dock alla sina fyra titlar på grund av inaktivitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer