Leon Spinks får in en höger på Muhammad Ali i Las Vegas i februari 1978. Spinks vann matchen och blev världsmästare i tungviktsboxning. Foto: AP/TT

Tungviktsmästaren Leon Spinks död

Uppdaterad
Publicerad

Leon Spinks, tidigare världsmästare i tungviktsboxning, har avlidit 67 år gammal. Det uppger hans talesperson.

Spinks är allra mest känd för att han i februari 1978 besegrade Muhammad Ali och blev ny tungviktsvärldsmästare. Spinks var då 24 år och hade bara en handfull proffsmatcher bakom sig.

– Jag tycker inte att jag var för ung när jag vann. Alla som får den möjligheten jag fick skulle ta den, sade han  2003 enligt ESPN.

Ali tog sedan tillbaka titeln i september samma år, en seger som skulle visa sig bli Alis sista som proffsboxare.

Slutade vid 42 år

Spinks försökte 1981 vinna tillbaka WBC-titeln, då från Larry Holmes, men förlorade. Han gick ner till cruiservikt och lade inte ner boxning förrän 1995, då 42 år gammal.

Som amatör hade Spinks bland annat tagit OS-guld 1976, i lätt tungvikt. I samma olympiska spel vann tog hans lillebror Michael Spinks guld, i mellanvikt.

Sjuk i cancer

Leon Spinks drabbades för fem år sedan av cancer, en sjukdom som tog hans liv. Han lades in på sjukhus i Las Vegas i december i fjol där han under fredagen avled.

”Hans kämpade i sin sista fajt med samma skicklighet, eleganta stil och kämpaglöd som tog honom genom så många av livets utmaningar”, skriver hans talesperson.

MER BOXNING: Möt Patrica Berghult (14 december):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.