Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fury: ”Jag vill sprida ordet om mental ohälsa”

Tyson Fury: ”Jag försökte ta livet av mig”

Uppdaterad
Publicerad

Ena sekunden showar han och beskriver sig själv som den störste underhållaren i hela idrottsvärlden. Nästa sekund blir han allvarlig och vill sprida ordet om mental ohälsa för att hjälpa andra. SVT Sport har träffat den gåtfulle boxningsstjärnan Tyson Fury, 31, i Las Vegas.

Sent i går kväll vägde en glad Tyson Fury in på 115 kilo inför mötet med svenske Otto Wallin.

Men den förre världsmästarens karriär såg ett tag ut att vara över. Efter den sensationella segern mot tungviktskungen Wladimir Klitschko i november 2015 hamnade britten i en djup depression och började missbruka alkohol och kokain.

Boxaren svällde till över 180 kilo och har tidigare berättat att han förtvivlad körde sin Ferrari i över 300 kilometer i timmen mot en bro.

För SVT Sport berättar världsstjärnan om den mörka tiden i hans liv.

”Jag försökte ta livet av mig”

– Jag har brottats med depression och ångest i hela mitt liv. Jag var nere på botten och försökte ta livet av mig. Det var en riktigt tung period, men jag kom tillbaka av en anledning. För att sprida ordet om mental ohälsa och visa att det finns ett ljus i slutet av tunneln. Det går att bli bra igen, säger Fury.

Han vänder sig också speciellt till personer i Skandinavien.

– Jag vet att det finns många där som lider av mental ohälsa och till dem vill jag bara säga att det finns hjälp att få.

– Alla ni som känner igen er i det jag säger ska veta att det inte måste vara mörka och ensamma dagar. Ju tidigare du söker hjälp, ju snabbare kan du återgå till ditt vanliga jag. Och det är ett budskap jag vill sprida en miljon och åter en miljon gånger.

”Störste underhållaren i idrottsvärlden”

När Fury första gången fick höra att Otto Wallin har arbetat på rättspsyk blev han imponerad.

– Otto verkar vara en snäll kille för jag får hela tiden höra bra saker om honom. Nu ger jag honom en enorm chans i karriären. Han får mycket betalt för att vara här och det är pengar som kan förändra hans liv.

Vad är svårast med att möta någon som många anser vara chanslös?

– Jag behandlar Otto som om han vore den bästa fajtern i världen. Jag har bara respekt för honom och har tränat stenhårt inför den här matchen, säger Fury och fortsätter:

– Jag har aldrig varit bättre än såhär så om Otto kan besegra den här versionen av mig så måste han vara en väldigt duktig boxare.

Du är en underhållare, men lockar Las Vegas fram något extra även ur någon som dig?

– Ja, utan tvekan. Det här är underhållningens huvudstad och jag är den störste underhållaren i hela idrottsvärlden. Jag är lång, mörk och snygg. Supersexig. Cool, lugn och samlad. En sjuhelvetes boxare, en sjuhelvetes sångare och en jäkel på att snacka.

Se hela reportaget om Tyson Fury här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fury: ”Jag försökte ta livet av mig”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer