Tyson Fury ställs mot svensken Otto Wallin i september Foto: TT Nyhetsbyrån/Arkiv

Tyson Fury: ”Jag har varit i helvetet och vänt”

Uppdaterad
Publicerad

För Tyson Fury väntar härnäst ett tungviktsmöte med svenske Otto Wallin i Las Vegas.

Men sin svåraste och tuffaste match har han gått mot sig själv.

– Jag har varit i helvetet och vänt.

Tyson Fury chockade boxningsvärlden när han för tre år sedan besegrade mästaren Wladimir Klitschko.

Året som följde handlade dock inte om att försvara sina IBF- WBA- och WBO-titlar.

I stället för att ställas mot diverse utmanare i tungviktsklassen, fick den 31-årige britten gå en lång, svår och tuff match mot sig själv. Drog- och alkoholmissbruk gjorde att han drabbades av psykiska problem. I en intervju med nyhetsbyrån Reuters berättar boxaren att han har ”känt på döden” och funderade på självmord.

”En andra chans”

– Jag har varit i helvetet och vänt, men nu har jag fått en andra chans i livet, säger Fury om tiden som dessutom innebar att han blev av med sina mästarbälten.

– Jag lyckades vända på mitt liv från att väga 190 kg och ha dagliga tankar på att ta mitt liv till att vara tillbaka högst upp i min viktklass. Att nästan ha känt på döden och nu vara tillbaka på den här nivån, det är en välsignelse.

Även om Fury till slut lyckades vinna matchen mot sig själv, har han långt ifrån släppt kampen mot psykisk ohälsa. Nu för tiden delar han sin tid i träningslokalen med att hålla föreläsningar och hjälpa andra att må bättre.

– Jag gör så mycket jag bara kan för att hjälpa andra som behöver det och för att sprida kunskap om mental hälsa, eftersom alla förtjänar en ny chans, säger han.

Möter Wallin

Tyson Fury var tillbaka i ringen den 9 juni 2018 och vann direkt mot albanen Sefer Seferi. Sedan dess har han vunnit ytterligare tre matcher – och nu närmast väntar ett möte med svenske Otto Wallin i Las Vegas den 14 september.

Men även om boxningskarriären är tillbaka där den var innan titelmötet med Wladimir Klitschko, säger engelsmannen att hans psykiska problem hela tiden lurar i bakgrunden.

– Mitt långsiktiga mål är att vara lycklig, må bra och vara frisk. Allt utöver det är en bonus. För ingenting är garanterat i livet, inget utlovat. Vi är inte ens lovade att uppleva morgondagen, vi måste leva och njuta av alla ögonblick som vi får, säger Tyson Fury.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.