Sofia Mattsson. Foto: Bildbyrån

Elitkarriären över – Sofia Mattsson blir förbundstränare

Uppdaterad
Publicerad

Fem VM- och EM-guld. Ett OS-brons.

Men nu är Sofia Mattssons karriär som landslagsbrottare över.

Istället blir hon förbundstränare.

– Det ska bli jättespännande, säger hon.

Sofia Mattsson är en av Sveriges mest framgångsrika brottare genom tiderna, med bland annat sex VM-, åtta EM- och en OS-medalj.

Men nu blir det, av allt att döma, inte fler. I dag presenterades hon nämligen som ny förbundstränare på damsidan i Svenska brottningsförbundet, tillsammans med Yulia Ratkevich.

”100 procent fokus”

Mattsson var med i OS så sent som i augusti, där hon förlorade mot världsettan Vinesh Phogat i första omgången. Därefter har hon inte tävlat, och frågan är om karriären som aktiv brottare nu är slut?

– Eeehhh... Alltså... Jag har kanske inte tagit något hundraprocentigt beslut om det ännu. Men just nu kommer det vara 100 procent fokus på tränarjobbet som gäller, säger hon till SVT Sport.

Så det är inte helt uteslutet att du gör comeback och tar ut dig själv till något mästerskap?

– Nej, men det skulle jag inte... Nej, det kommer inte hända att jag tar ut mig själv till någon tävling. Jag är väldigt nöjd med det jag själv har åstadkommit, så nu är det dags för andra tjejer att visa framfötterna.

Hur länge har du varit inne på det, att det kanske är slutbrottat?

– Jag har ju sysslat med brottning på elitnivår sen unga tonår, och haft en väldigt lång karriär som har gett medaljer. Till slut blir det svårt att toppa det. Man vill ju hela tiden kunna se en utveckling. Och till slut dök det här upp som ett helt nytt projekt, och jag tyckte att det skulle bli väldigt kul och utmanande.

”Fina och roliga minnen”

32-åriga Mattsson har svårt att peka ut sitt främsta minne från karriären.

– Det är otroligt många fina och roliga minnen. Det är klart att det är roligt att man har medaljerna hemma. Men det är framför allt roliga stunder från träningsläger och roliga saker som har hänt och som man har fått uppleva med laget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.