Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonna Malmgren om livet som brottare: ”Det är inget rikt liv”. Foto: SVT

OS-hoppet i brottning Jonna Malmgren: ”Jag skiter i pengar – vill bli bäst i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Malmgren var den enda svenska brottaren som kvalade in till sommarens OS i Paris.

Men även om 22-åringen är en av världens allra främsta i sin sport så är det ett liv långt i från de stora pengarna och toppidrottens glamour.

– Jag skiter i pengar – min högsta dröm är att bli bäst i världen på brottning, säger hon till SVT Sport.

Brottaren från Hörby i Skåne har redan blivit bäst i Europa två gånger om med EM-guld i 53-kilosklassen både 2022 och 2023, vilket följdes upp av ett silver tidigare i år.

Tidigare i karriären har hon dessutom blivit juniorvärldsmästare (2021) och vunnit ungdoms-OS (2018).

Nu väntar karriärens största utmaning hittills: OS-debuten i Paris. Och Malmgren är rankad tvåa i världen inför karriärens största mästerskap.

– Det känns pirrigt, jag är på väg att uppfylla en av mina största drömmar och är sjukt taggad på att få åka till OS och brottas, säger hon till SVT Sport och fortsätter:

– Stämmer allting vet jag om att jag har medaljchans, jag har tidigare bevisat att jag är på den nivån. Det är det jag förväntar mig.

Lever på stödet: Under 10 000 kronor

Malmgren lever på ett ekonomiskt stöd från Sveriges Olympiska Kommitté på under 10 000 kronor i månaden.

Utan det bidraget och hjälp från sin familj och sambo hade Malmgren, som inte har något jobb vid sidan av, inte kunnat bedriva sin elitsatsning.

– Man kan tycka att det är orättvist, men jag drivs inte av pengarna utan gör det här för att jag älskar att leva det här livet. Inga pengar i världen kan ersätta det som jag har upplevt, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hela reportaget med Jonna Malmgren här. SVT Sport åkte till Helsingborg och följde med det svenska medaljhoppet under en dag. Foto: Privat/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.