Fransson: ”Tror helt klart att det är något fel”

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom beslutet: Dopningsnämndens beslut om en fyra år lång avstängning för brottaren Jenny Fransson står fast. Det för att hon i februari testade positivt för den anabola steroiden metyltestosteron. Själv tror hon att hon aldrig har fått i sig ämnet.

– Jag tror helt klart att det är något fel, säger hon till SVT Sport.

Jenny Fransson har sedan hon testade positivt haft hjälp av fysikprofessorn Mats Larsson som ett ombud. Tillsammans har de försökt bevisa att brottarstjärnan, som tog OS-brons i Rio de Janeiro 2016, är oskyldig.

– Jag vet till hundra procent att jag inte har tagit någon dopning. Jag har letat överallt och jag kan verkligen inte hitta det. Ju längre tiden har gått så har min teori mer blivit att jag faktiskt inte tror att jag har haft det i mig. Jag vet inte hur jag skulle ha kunnat få i mig det. Jag tror helt klart att det är något fel, säger Fransson till SVT Sport.

Det låter som ganska skarp kritik mot dopningstesterna.

– Jag är ganska besviken på mig själv. Från början så bara litade jag helt och fullt på ett laboratorium. Jag började granska min omgivning och hur jag kan ha fått i mig det. Fast jag vet att jag inte har fått i mig det. Då ska ju någon ha stoppat i mig det och jag tror verkligen inte det.

En teori som Mats Larsson har är att det ämnet kan ha kommit från andra brottares ögonfransar.

– Jag har själv googlat väldigt mycket sedan januari och jag har förstått att det här finns i krämer och sådant som man smörjer på ögonfransar. Det finns i pulver, i sprej och i tabletter. Det jag har fått veta från RF är att det bara finns i tabletter. Det var därför min teori från början var att någon måste ha stoppat i mig det, för jag vet ju själv om jag tar en tablett. Men sedan ju mer jag själv har googlat så ser jag att det finns i andra former.

”Hur ska man bevisa något?”

Fransson riktar även kritik mot RF och menar att hon och Larsson har fått driva utredningen själva.

– Det jag vill säga är att RF, alla kommittéer, nämnder och sådant vill gärna vinkla det som att de har gjort någon slags utredning. Men det kan jag säga att de inte har gjort. Det har varit jag, tillsammans med Mats, som har försökt göra en utredning. Hur ska man bevisa något man inte har gjort? Det är svårt, säger hon.

Hur har det kunnat bli så här för dig?

– Om jag visste det. Jag vet inte. Det känns väldigt orättvist att det kan bli så här. Det ska inte kunna bli så här.

Hur ser din vardag ut nu?

– Just nu så lever jag i en bubbla där jag försöker låtsas som att inget har hänt. För att orka gå upp på morgonen.

Hur mår du i allt det här?

– Inte bra. Verkligen inte.

Hur påverkar det din aktiva karriär i form av möjlighet till sponsring och sådant?

– Sedan februari har jag inte haft något med idrott att göra. De har tagit avstånd från mig och jag har inte varit tillåten att delta.

Hur överlever du?

– Ja, jag vet inte. Det känns som min egen ensak. Jag kanske inte vill berätta det för svenska folket.

TIDSLINJE: Detta har hänt:

Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer: OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.