Hon är världens första fribrottare i hijab

Uppdaterad
Publicerad

Hört talas om fribrottaren ”Phoenix”? Nor Diana som 19-åringen egentligen heter är en av fribrottningens största stjärnor i Malaysia. Hon är världens första fribrottare som bär hijab och uppmärksammas nu över hela världen.

– Det har varit svårt för mig från början. Det är många som säger att jag inte får brottas eftersom jag är muslim och bär hijab, säger Nor Diana till AFP.

Malaysia är till 60 procent av befolkningen ett muslimskt land. Delar av den muslimska befolkningen är väldigt konservativ. Parallellt med de civila domstolarna finns Shariadomstolar och Sharialagar omfattar landets muslimer. 

Nor Dianas relation till fribrottningen går bara fem år tillbaka. Hon blev nästintill besatt av WWE-stjärnan Sasha Banks och började söka efter sätt att själv ta sig in i ringen. Hennes nyvunna intresse sammanföll lyckligtvis med att Malaysias första professionella wrestlinggala låg i startgroparna.

”Såg potentialen i henne från början”

Hon tog en plats efter att ha provspelat, tränaren Ayez Shaukat Fonseka Farid minns sitt första möte med henne.

– När jag såg att det var den här lilla tjejen i hijab så blev jag förvånad. Men från den första dagen så har hon inte missat en träning. Det enda problemet var att hon var väldigt blyg. För att vara en bra fribrottare måste du vara självsäker och karismatisk. Men jag såg potentialen i henne från hennes första match. Så fort hon kom in i ringen omvandlades hon till en helt annorlunda person, säger han till The Guardian.

I juli vann hon Malaysias största fribrottningstävling.

– Jag älskar fribrottning och vet vad jag är kapabel till. Jag kan göra det oavsett om jag bär hijab eller inte, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.