Jenny Fransson. Foto: Bildbyrån

Jenny Franssons B-prov positivt

Uppdaterad
Publicerad

I måndags kom beskedet att brottaren Jenny Fransson lämnat ett positivt dopningsprov.
Nu har även B-provet analyserats. Resultatet visade ett positivt provresultat.
– Jenny blir borta permanent från OS-truppen 2020, konstaterar SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Brottningsförbundet skriver i ett pressmeddelande:

”Jenny Fransson och Svenska Brottningsförbundet har haft som önskemål att påskynda processen för analys av B-provet och under torsdagen den 6 februari analyserades B-provet i ett WADA-ackrediterat laboratorium i Huddinge. Resultatet visade ett positivt provresultat.”

– Jenny blir borta permanent från OS-truppen 2020 och vi kommer ta bort henne från stödprogrammet Topp och Talang, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Det var under måndagen som nyheten kom att Fransson testat positivt för dopning. Det rör sig om en mycket liten mängd av den otillåtna substansen metyltestosteron, en anabol steroid.

”Jenny är en klok tjej”

Svenska brottningförbundet fick beskedet under dagen, men var inte överraskade över beskedet.

– Vi har varit inställda på att det var det resultatet vi skulle få. Vi är i samma läge som innan, men nu kan vi fastslå att hon haft en substans i kroppen, säger Zakarias Tallroth, sportchef på brottningsförbundet, till SVT Sport.

Han har haft daglig kontakt med Fransson under hela processen och har pratat med henne efter att beskedet kom.

– Jag kan inte svara på hur hon har tagit det, men Jenny är en klok tjej och hon har också förstått att oddsen har sett ut som de gjort. Så hon har nog ändå förberett sig på det här beskedet också, det är vad jag kan tänka mig, säger han.

”Klart det har påverkat”

Nästa vecka drar EM igång för brottarna. Fransson skulle varit med – men så blir nu inte fallet. Tallroth menar att allt som hänt påverkat resten av laget.

– På damsidan är det klart att det har påverkat. Tjejerna har fått utstå lite media som har sökt dem ganska mycket, så det är klart att det har påverkat. Men det är professionella idrottare och vi har gjort så mycket vi kan för att de ska kunna fokusera på EM, säger han 

KLIPP: Jenny Franssons dopningsbesked – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.