Sofia Mattson tog EM-brons i Rom. Foto: Petter Arvidson/BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Sofia Mattsson säkrade EM-bronset

Uppdaterad
Publicerad

Det var inget snack om saken i bronsmatchen av 55-kilosklassen. Sofia Mattsson gick ut aggressivt och kunde, tämligen enkelt, besegra tyska Ellen Riesterer med siffrorna 10-0 och kammade hem bronset i EM i Rom.
– Jag ville verkligen åka hem härifrån med en medalj, säger Mattsson till SVT Sport.

Det var en bestämd 30-åring som gick upp på mattan för att tävla om bronset. Semifinalen hade hon förlorat mot ryska Olga Chorovsjavtseva, där Mattsson blev rullad vid 2-0-ledning och tappade till 2-8, för att sedan förlora med 8-10.

– Ryskan var den svåraste motståndaren för mig. Jag bestämde mig för att brottas på säkerhet. Denna matchen skulle jag hålla mig till det taktiska.

Sofia Mattsson gick ut stenhårt och kunde enkelt rycka ifrån och vinna med 10-0.

– Det är alltid skönt att gå ut hårt och plocka de första poängen. Det är skönt att mala på samtidigt som man märker att motståndaren tappar självförtroendet allt eftersom.

– Jag kände i början att jag var fysiskt starkare och att jag kunde styra matchen. Men det gäller att brottas i sex minuter, för det krävs bara en sekund så kan man åka på fall.

Fyra EM-guld tidigare

Hon hade ett par försök att avsluta matchen på fall, precis som hon gjorde i åttondelen och kvarten. Den engelska kommentatorn tyckte dessutom att domaren missade flera situationer där Mattsson borde vunnit på fall.

– Det fanns några lägen där jag kunde sätta dit henne. Det är svårt att säga om båda skuldrorna var i vid något tillfälle. Jag försöker alltid vinna på fall, på så sätt kan man spara på krafter till nästa match.

Det har varit två hektiska tävlingsdagar i Rom.

– Jag är jätteglad samtidigt som jag bara andas ut. Det är två långa tävlingsdagar. Jag tog bussen in till hallen vid 07.30 igår och var hemma sent på kvällen. Sedan samma visa idag.

Sofia Mattsson, som ännu inte är OS-uttagen, har sedan tidigare fyra EM-guld, två silver och ett brons.

I GÅR: EM-brons till Kourinnoi

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bogdan Kourinnoi jublar efter segern i bronsmatchen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer