Sofia Mattsson förlorade första matchen i VM. Foto: TT

Mattsson utslagen ur brottnings-VM

Uppdaterad
Publicerad

Brottaren Sofia Mattssons VM tog slut redan i första rundan.

Det svenska medaljhoppet förlorade mot indiskan Vinesh Phogat.

Det följdes av ett dystert besked: Fredrika Petersson tvingas bryta.

”Det är en skada med stor smärta i foten”, säger Sara Eriksson Dikanda till SVT Sport.

Den svenska OS-bronsmedaljören Sofia Mattsson, som tävlar i 53-kilosklassen, fick en tuff lottning och ställdes mot Vinesh Phogat. Mattsson förlorade mot indiskan i en tävling i Polen så sent som förra månaden.

Själva matchen blev tuff för Mattsson och hon hamnade i underläge bara några sekunder in i första ronden. Efter det försökte 29-åringen desperat att komma tillbaka in i matchen – utan nytta. Vinesh Phogat vann till slut med hela 13–0.

Eftersom Vinesh Phogat åkte ut mot japanskan Mayu Mukaida, regerande världsmästare i 55-kilosklassen, i andra rundan finns det ingen chans till återkval och Sofia Mattsson är definitivt utslagen.

Sofia Mattsson var inför mästerskapet tydlig med sitt mål: en medaljmatch, som hade säkrat en OS-biljett till Tokyo 2020. Nu får hon i stället sikta på att ta sig igenom det europeiska kvalet.

I 50-kilosklassen gick Fredrika Petersson vidare från första rundan då hon vände ett 0–9-underläge mot bulgariskan Miglena Selisjka till vinst på fall. Men i andra rundan tvingades hon bryta matchen mot Jekaterina Polesjtjuk, efter att ha skadat foten. Petersson fördes till sjukhus och även hennes VM är över.

”Det är en skada med stor smärta i foten. Men det är ingen fraktur enligt röntgen”, säger Sara Eriksson Dikanda till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.