Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ett utdrag ur SVT:s granskning i spelaren ovan. Foto: SVT

SVT:s kartläggning visar: sex ”ex-ryssar” har kvalat till OS – efter kritiserade nationsbyten

Uppdaterad
Publicerad

De har målats ut som svikare av sina tidigare landsmän – och ifrågasatts av sina nordiska konkurrenter.

Inför OS i Paris har minst tio ryska brottare bytt nation sedan krigsutbrottet i Ukraina. En av dem är stjärnan Aleksandr Komarov.

– Jag blev förolämpad när han lämnade, säger ryske förbundskaptenen Gogi Koghuasjvili.

Se SVT:s granskning i spelaren ovan.

SVT har tillsammans med norska NRK och finska Yle identifierat tio ryska brottare som har bytt sportslig nation sedan invasionen av Ukraina inleddes 2022.

SVT Sport granskar

Sex av dem har kvalat in till OS. De tävlar nu för länderna Bahrain, Bulgarien, Albanien, Grekland och Serbien.

Inom brottningen, till skillnad från många andra idrottsförbund, finns inga strikta regler kring medborgarskap eller att idrottaren ska ha bott i ett land en längre tid för att få representera det sportsligt.

– De här bytena som har skett på sista tiden, de har ju ingen koppling till landet som de byter till, säger svenske landslagschefen Zakarias Tallroth.

För att få delta på OS behöver IOK godkänna de kvalade brottarna som bytt nationalitet. Två av de som blivit godkända så här långt är Georgij Tibilov och Aleksandr Komarov.

Båda tävlar nu för det serbiska landslaget där Komarov är ett medaljhopp på OS som regerande Europamästare i 87 kg i grekisk-romersk stil.

Han vill inte ställa upp på en intervju av politiska skäl.

Kessidis: ”Det förstör sporten”

Den ryske förbundskaptenen Gogi Koghuasjvili, som tidigare tränat Komarov, beskriver nationsbytena som ett svek mot det ryska landslaget.

– Jag tycker inte om när mina idrottare byter land. Vi tränar och förbereder våra idrottare. Och sedan åker de till ett annat land och är våra rivaler. Det borde inte vara så, säger han.

Även den svenske brottaren, Alex Kessidis, som tävlar i samma viktklass som Komarov, tycker reglerna borde ändras.

– Varför inte göra som i fotbollen: när du representerar A-laget för ett land kan du aldrig byta igen. Jag tycker det är väldigt dåligt och förstör sporten.

SVT Sport har sökt det internationella brottningsförbundet, men har mötts av tystnad.

Förbundets kommunikationschef skriver på sms att han ”inte är säker att någon är speciellt sugen på att prata om det här specifika ämnet”.

Det säger brottningens regler

Grundprincipen i det internationella brottningsförbundets regler kring nationsbyten är att en brottare tävlar för landet där den har sin nationalitet.

Men det finns undantag. Det står:

”Brottare som emigrerar till andra länder av olika skäl (professionella, sportsliga, familj eller politiska) måste vänta på att få en ny nationalitet några år under strikta regler. Det borde inte stoppa brottaren från att fortsätta sin karriär på högsta nivå i sitt nya land. Av den anledningen kan brottaren, enligt brottningsförbundets regler, erhålla en sportslig nationalitet utan att ha ett pass i det nya landet”.

I reglerna framgår också att en brottare bara får byta sportslig nationalitet en gång under karriären och när den väl har bytt, inte kan byta tillbaka.

Varje land kan enbart ta emot en ny brottare som byter nation per år i de olika ålderskategorierna kadett, junior, senior och veteran.

Källa: Internationella brottningsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet