En vattenflaska (ej den på bilden) som Jenny Fransson använt ska skickas in för analys. Foto: Bildbyrån

Efter dopningsbeskedet: Franssons vattenflaska skickas på analys

Uppdaterad
Publicerad

Den vattenflaska som brottaren Jenny Fransson, 32, hade med sig på ett träningsläger i USA innan dopningstestet genomfördes ska skickas in för analys. Det berättar sportchefen Zakarias Tallroth för Radiosporten.

– Det är Jenny (Fransson) som driver ärendet och flaskan kommer skickas till dopningskommissionen och RF kommer göra en analys, säger Zakarias Tallroth till SVT Sport.

Finns det någon möjlighet som att det kan finnas kvar spår?

– Vad vi fått höra finns det en teoretisk möjlighet att man kan hitta spår även fast det är en månad sedan hon drack ur flaskan. Det har gått en lång tid, men det finns fortfarande en liten möjlighet.

Hur har det senaste dygnet varit för Jenny Fransson?

– Det har varit tungt hela tiden, men det kommer nya vågor. Hon har blivit hårt ansatt både av media och allmänheten. Det är som att folk glömmer bort att hon är en människa. Det är skrämmande att se hur man kan anstränga sig för att nå ut till en person för att såra dem och komma med en kommentar.

Klipp: Jenny Franssons dopningsbesked – detta har hänt

Anabol steroid

Det var i måndags som Dagens Nyheter avslöjade att Jenny Fransson, tidigare världsmästare i brottning, hade lämnat ett positivt a-prov. Det ska enligt tidningen röra sig om en mycket liten mängd av den otillåtna substansen metyltestosteron, en anabol steroid.

– Det rör sig om en väldigt liten (mängd), det är på nano-nivå. Det är väldigt små mängder vilket gör att man kan inse att hon har fått i sig substansen ganska tätt innan testet gjordes, ett par dagar innan. Vilket gör också att man kan börja fokusera mer på att hon sannolikt fått i sig det inom den ramen. Då börjar man titta på vad som har hänt under de dagarna, säger Tallroth till SVT Sport.

Men de slutsatserna kan man inte alls göra menar flera dopningsexperter som SVT Sport har pratat med.

– Det som är avgörande är om det finns eller inte, koncentrationen är inte relevant, sa Arne Ljunqvist till SVT igår.

– Nej, det är alldeles tokigt. Om du tar väldigt lite idag eller tar en jättedos för en månad sedan så blir det samma resultat. Själva mängden har ingen betydelse, det vi är intresserade av är om det finns en otillåten substans, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande i RF:s dopningkommission till SVT Sport.

– Så när det hände (tillförseln av substansen) kan man inte säga någonting om, konstaterar Andrén-Sandberg.

Jenny Fransson själv förnekar att hon fått i sig substansen medvetet.

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, har Fransson sagt till Dagens Nyheter.

SVT Sport har sökt Jenny Fransson för en kommentar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.