Caster Semenya väcker frågor. Foto: Scanpix

Semenyas pappa: ”Hon är min lilla flicka”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter VM-guldet på 800 meter spekulerar hela världen om Caster Semenya. Är hon mer man än kvinna?

-Hon är min lilla flicka. Jag har uppfostrat henne och har inga tvivel på vad hon är för kön, säger pappa Jacob Semenya.

Samma dag som 18-åriga Caster Semenya vann VM-guld i överlägsen stil gick Internationella friidrottsförbundet ut med att det pågår en utredning om hennes könstillhörighet.

I Semenyas fall inleddes en utredning flera veckor före VM, men den är långt ifrån klar.

-Könstest är oerhört komplicerade. Det kommer att ta fler veckor till innan vi vet svaret, sade IAAF:s talesman Nick Davies.

”Gud har gjort henne så här”

Men 18-åringens familj från den avlägsna sydafrikanska provinsen Limpopo, där Caster Semenya växte upp, behöver inga tester av gynekologer, psykiatriker eller andra läkare. De är redan säkra.

-Jag önskar att de kunde låta min flicka vara i fred. Hon är en kvinna och det kan jag upprepa en miljon gånger, säger pappa Jacob Semenya till den sydafrikanska tidningen Sowetan.

-Hon ringde mig efter försöksheaten och sade att folk trodde att hon var en man. Hon är inte en man, det är Gud som har gjort att hon ser ut så här, säger farmor Maphithi Sekgala.

Den sydafrikanska regeringen och det styrande partiet ANC har också fördömt alla spekulationer om Semenyas könstillhörighet:

”Vi uppmanar alla sydafrikaner att ställa upp bakom vår ”Golden Girl” och skaka bort alla negativa och ovälkomna frågor om hennes kön”, skriver ANC i ett pressmeddelande.

Uppståndelsen för stor

Caster Semenya har alltid blivit retad för sitt pojkaktiga utseende. Hon har vägrats få gå på damtoaletter och hennes egen rektor förstod inte att hon var en flicka förrän i klass elva eftersom hon alltid hade långa byxor, spelade fotboll och lekte med pojkarna.

Tränaren Michael Seme berättar att Semenya ofta får frågor om sitt utseende från yngre träningskamrater.

-Då får hon förklara att hon inte kan hjälpa det faktum att hennes röst är så mörk och att hon egentligen är en tjej. Det anmärkningsvärda är att Caster behåller sitt lugn och tappar aldrig fattningen när hon får frågor om sin könstillhörighet, säger tränaren Seme till tidningen Beeld.

Så har dock inte varit fallet här i Berlin. Till slut blev uppståndelsen för stor och frågorna för många.

Utklassade italienskan Elisa Cusma var till exempel övertygad om att hon inte hade tävlat mot någon av samma kön.

-I mina ögon är hon inte en kvinna, sade VM-sexan Cusma till La Repubblica.

Efter guldloppet som hon vann på världsårsbästa, 1.55,45, slapp Semenya tala med journalister och höll ingen presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Friidrotts-VM 2009

Mer i ämnet