Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amanda Linds känga: ”Ingen bonus att värva spelare för” Visa alla (3)
Visa alla (3)

Amanda Lind om idrottens krispaket: ”Ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för”

Uppdaterad
Publicerad

För en knapp månad sedan meddelade regeringen att idrotten får ytterligare 1 miljard kronor i ekonomiskt stöd.
Nu slår minister Amanda Lind (MP) fast att man i fördelningen av dessa ska ta stor hänsyn till ”behov och befintliga orättvisor”.
– Det ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för, säger hon.

Förra månaden meddelade regeringen att idrotten får ytterligare en miljard kronor i stöd under coronapandemin. I dag hade kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) en presskonferens där hon berättade mer om hur det nya stödet ska fördelas.

Det är i slutändan Riksidrottsförbundet (RF) som ansvarar för hur fördelningen av pengarna, men regeringen vill att RF tar mer hänsyn till jämställdhet och till hur stort behov de olika verksamheterna faktiskt behöver.

– Man kan inte enbart titta på inkomstbortfall. De här pengarna ska hjälpa föreningar att överleva, de ska inte vara en bonus att värva dyra spelare för, sade Lind.

– Om befintliga orättvisor gör att till exempel föreningar i utsatta områden eller verksamheter inom flick- och damidrotten har sämre förutsättningar, då behöver stödet ta hänsyn till det också.

Herrfotbollsklubbar fick 96 procent tidigare

Frågan om verksamheters olika behov och förutsättningar har tidigare aktualiserats då bland annat flera herrallsvenska fotbollsklubbar fortsatt att värva spelare trots att de tagit emot coronastöd.

En anledning till det var att vårens idrottsstöd på en halv miljard kronor var utformat för att kompensera för intäktsbortfall. Det gjorde att herrklubbarna, som generellt sett har mycket högre omsättning än damernas största föreningar, fick 96 procent av stödet till elitfotbollslagen.

ARKIV: Sant eller falskt om idrottens stöd (16 september):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sant eller falskt om idrottens ekonomiska stöd Foto: SVT, Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer