Foto: Bildbyrån

SEF om regeringens besked: ”Signalerna är positiva”

Uppdaterad
Publicerad

De svenska elitklubbarna i fotboll blöder ekonomiskt.

Men beskedet från regeringen om lättnader på upp till 500 personer i publiken ger lite hopp.

– Det ett steg när vi äntligen tar kliv mot ett ansvarsfullt öppnande på våra arenor, säger Mats Enquist, ordförande för Svensk elitfotboll, till SVT.

– Det var inget färdigt besked, utan man flaggar för att ta beslut. Men signalerna är ändå positiva, där vi äntligen börjar ta det här på allvar, säger Mats Enquist.

500 personer är dock i sammanhanget en liten skara åskådare, om man ser till att exempelvis herrarnas nationalarena Friends kan ta in upp till 50 000 personer som sittande publik.

– Det är ju inte jättemycket, det är en person på var 100:a stol på Friends. Men det är ett steg när vi äntligen tar kliv mot ett ansvarsfullt öppnande på våra arenor, och det är fokuserar jag på, säger Mats Enquist.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) kommenterar publikbegränsningen så här:

– Såklart är det så att 500 personer är lite på en stor arena, men vi har frågat Folkhälsomyndigheten om vad de bedömer är ett rimligt första steg att ta. De har bedömt att 500 personer är ett bra första steg. Sedan har vi gett ett uppdrag till Folkhälsomyndigheten att fortsätta analysera det här taket och återkomma om de ser möjligheter att göra justeringar, säger Amanda Lind till SVT Sport.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regeringens besked: 500 kan tillåtas i publiken från 15 oktober Foto: Bildbyrån

Förlorat en halv miljard

Lättnaden är dock en väldigt liten lindring i sammanhanget, sett till den ekonomiska smäll klubbarna kommer göra efter en säsong med stängda arenor.

– Vi har förlorat uppemot en halv miljard. Och utslaget på det är en så hård smäll som det någonsin kan bli, säger Mats Enquist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så resonerar inrikesminister Damberg (S) om utländska tävlande i Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer