Det blir folktomt på SHL-läktarna ett tag framöver. Foto: Adam Ihse/TT

SHL kritiskt efter regeringens publikbesked

Uppdaterad
Publicerad

Begränsningen för publik på max 50 personer ligger kvar åtminstone till den 15 oktober, meddelar regeringen.

Därefter kan upp till 500 personer tillåtas på läktarna – om smittläget tillåter.

Detta var ett besked som SHL inte var nöjt med.

– Vi anser att dagens besked inte utgår från elitligornas kapacitet att bedriva trygga evenemang, säger vd Michael Marchal.

Ett förslag om ett tak på 500 personer, att jämföra med det nuvarande på 50 personer, har utretts av regeringen, och förhoppningen var att en förändring skulle kunna träda i kraft den 1 oktober. Men nu dröjer det åtminstone ytterligare två veckor, till den 15 oktober, innan det träder i kraft på idrottsarenorna.

SHL skriver i ett pressmeddelade att de ”anser att dagens besked inte reflekterar förutsättningarna till att bedriva trygga evenemang och önskar en procentbaserad höjning framöver”.

Corona och idrott

– Vi befinner oss i en pågående pandemi och har oerhörd respekt för frågans komplexitet. Dock anser vi att dagens besked inte utgår från elitligornas kapacitet att bedriva trygga evenemang. En procentbaserad höjning skulle medföra att både den lilla och den stora aktören kan bedriva trygga evenemang utifrån respektive förutsättningar, säger ligans VD Michael Marchal.

”Viktigt första steg”

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson är något mer optimistisk.

– Dagens besked från regeringen i publikfrågan signalerar ett viktigt första steg i att, på ett ansvarsfullt sätt, få publiken tillbaka i våra ishallar och arenor. För den breda ishockeyverksamheten är beskedet bra medan det för elitverksamheten, främst på herrsidan, fortsatt innebär stora ekonomiska utmaningar, säger han, och lägger till:

– Till syvende och sist är möjligheten att ta in mer publik en överlevnadsfråga för våra elitklubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet