Angelica Bengtsson: ”Var kris i Sverige – ville hjälpa till”

Uppdaterad
Publicerad

Bara en OS-klar svensk idrottare har påverkats positivt ekonomiskt under coronapandemin.

Med hjälp av bland annat nya sponsorer och extrajobb har Angelica Bengtsson lyckats gå mot strömmen.

– Det var kris i Sverige och jag ville hjälpa till, säger Bengtsson om extrajobben.

Trots att idrotten sattes på paus när coronapandemin bröt ut stort runt om i världen tjänade Angelica Bengtsson mer pengar 2020 än under föregående år.

Tack vare en stark säsong 2019 lyckades hon knyta till sig nya sponsorer vilket ökade hennes intäkter. Samtidigt gjorde Armand Duplantis framfart att stavhopparna fick flera chanser att hoppa om prispengar mitt under brinnande pandemi.

Corona och idrott

– När friidrotten inte kunde arrangera stora galor med publik så gjorde de tävlingar med en gren i taget och då blev stavhoppstävlingar flitigt arrangerade. Och eftersom jag är en av de bästa i världen var jag en av dem som fick chansen att hoppa om prispengar, säger Angelica Bengtsson till SVT Sport.

”Kände sig inte så önskad”

I SVT Sports enkätundersökning uppger 9 av 21 OS-klara svenska idrottare att de påverkats negativt ekonomiskt under pandemin. Bara Angelica Bengtsson uppger att hon påverkats positivt ekonomiskt.

Utöver sponsorintäkter och prispengar valde stavhopparen också att jobba extra vilket hjälpte henne ekonomiskt men framför allt mentalt.

– Mina syskon har barn på dagis. De fick hem en enkät med frågan om du har ett samhällsviktigt jobb, för hade du inte det skulle du stanna hemma med barnen. Då fanns inte mitt jobb med på den listan samtidigt som staten jobbade för att hålla igång de flesta jobben, men kultur och idrott ville de inte alls hålla igång i början. Det samtidigt som att OS försvann gjorde att jag kände mig så önskad, säger hon.

Extrajobben ökade motivationen

Bengtsson sökte flera jobb och fick till slut ja från Svenska spel och Post Nord. På Svenska spel ringde hon nya miljonärer och på Post Nord jobbade hon natt två-tre dagar i veckan med att sortera paket.

– Det var kris i Sverige och jag antar att man känner samma sak när det är krig, man vill hjälpa till. På Post Nord fick jag hjälpa till att få ut handskar och munskydd till sjukhusen. Det kändes väldigt bra att göra nytta.

Jobben hjälpte Bengtsson att hitta motivationen till idrotten igen.

– Det var nog väldigt viktigt faktiskt. Jag var överens med min tränare, för rent idrottsmässigt är det inte bra att lyfta tunga paket hela natten. Men det var skönt att bryta mot idrottsreglerna och lägga idrotten åt sidan.

KLIPP: Se hela inslaget med Angelica Bengtsson

Så gick undersökningen till

SVT Sport gjorde en enkät med totalt 14 frågor som handlar om hur de OS-klara svenska idrottarna påverkats av coronapandemin. Enkäten skickades till samtliga OS-uttagna idrottare. I de idrotter där ett lag blivit uttaget men inga namn är klara har SVT gjort ett urval. I ridsporten har vi valt de tre ryttarna som är topprankade i sin gren, i bordtennisen har vi valt de två högst rankade spelarna och i fotbollslandslaget har vi valt de fyra som prisades på Fotbollsgalan som bäst på sin position. 21 av 28 idrottare svarade på enkäten vilket ger en svarsfrekvens på 75 procent.

Ett år med corona

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetspubliceringar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln special: Ett år med corona, om pandemiåret 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet