Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se intervjun med Björn Eriksson i Morgonstudion

Björn Eriksson: ”Deltar inte i smutskastning kring individer”

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora kulturpersonligheter har kritiserat kulturminister Amanda Lind (MP) som även har ansvar för idrottsfrågor i regeringen.
Nu öppnar även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson för ett höjt tonläge.
Men RF kommer inte att gå lika långt som kulturmänniskorna.
– Vi deltar inte i smutskastning kring individer, säger han.

De senaste dagarna har kulturminister Amanda Lind (MP) fått hård kritik från flera håll, på grund av reglerna om max 50 personer på offentliga sammankomster – vilket drabbat kultur- och idrottssverige hårt.

Flera personer har krävt hennes avgång, främst inom kultursfären.

”En bra samtalspartner”

När Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i dag gästade Morgonstudion öppnade han för att även de kan komma att höja sina röster mer för att få till en förändring.

– Det kanske vi måste göra. Men däremot är vi inte mycket till övers för att säga att den ena ministern eller den andra är mindre lämpad och upp och ner. Vi vill bara att regeringen som kollektiv fattar ett beslut. Man har sagt att man ska göra det inom 14 dagar, och då måste man komma fram till ett beslut och då är idrottsrörelsen fullt beredd att vara fullt beredd att vara en bra samtalspartner, säger han, och fortsätter:

– Så vi deltar inte i en smutskastning kring individer – vi deltar i ”ge oss en möjlighet!”. 1,2 miljarder har vi förlorat det tredje kvartalet. Så där kan det inte fortsätta!

Eriksson är väldigt tydlig kring att idrottsrörelsen behöver få tillåtelse till publik inom en snar framtid.

– Svensk idrott kommer inte på sikt att klara sig utan att generera pengar. Det är inte så komplicerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer