Foto: TT Nyhetsbyrån

Chocken för idrottsföreningarna – minst 500 miljoner förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 1 800 evenemang ställs in under mars och april för att bekämpa coronaviruset.
Nu kommer chocken. Minst 500 miljoner går förlorade för föreningar runt om i landet.
– Regeringen måste vara beredd att hjälpa våra föreningar, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, i ett pressmeddelande.

Riksidrottsförbundet har gjort en preliminär analys av de ekonomiska konsekvenserna för evenemang som ställs in mars och april månad för att bekämpa coronaviruset. 

Resultaten visar att svenska idrottsföreningar preliminärt går miste om minst 500 miljoner kronor.

– Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, men då måste regeringen vara beredd att hjälpa våra föreningar att klara den ekonomiska knipa som de hamnar i, säger Björn Eriksson.

Evenemang viktiga för idrottssverige

Evenemangen som är med i analysen är allt ifrån mindre föreningsevenemang till stora publika händelser så som världscupen i alpin skidåkning, säsongsupptakten i dam- och herrallsvenskan i fotboll, SHL-slutspelet och större ungdomsturneringar.

– Vi måste komma ihåg att både evenemang med mycket publik och evenemang med många deltagare är viktiga för idrotten. Exempelvis ställs ungdomsföreningen Irsta blixten in. Den ger vanligtvis miljonbelopp till föreningen. Pengar som skulle använts bland annat för hålla nere kostnaderna för unga tjejer och killar, säger Eriksson.

Går vidare med analysen

Riksidrottsförbundet kommer nu gå vidare med en fördjupad analys som tar höjd för evenemang till och med juni.

– Under maj och juni har vi stora motionslopp som Vårruset och Göteborgsvarvet som är helt avgörande för en rad föreningars barn- och ungdomsverksamhet resten av året.

ARKIV: Björn Eriksson om beskedet att ställa in idrottsevenemang (11/3-2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer