Ishockeypublik i Malmö Foto: TT bild

Hockeykritik trots publikfest: ”Känns konstigt”

Uppdaterad
Publicerad

Malmö fyller arenan och folkfest väntar när publiktaket slopas. Men SHL-klubbens vd, förre spelarprofilen Patrik Sylvegård, hade hellre sett en modell med vaccinpass.

– Det hade varit säkert för alla. Om jag som är fullvaccinerad sitter bredvid någon som inte är det, det känns konstigt, säger han.

Malmö arena ser på förhand ut att vara stället att vara på – om man gillar folkfest – när SHL på torsdag kväll för första gången på drygt 18 månader spelar utan publikbegränsningar.

Allt pekar på fullsatt, runt 12 000 åskådare, när serietrean Malmö tar emot förra säsongens mästarlag och nuvarande tabelltvåan Växjö.

Corona och idrott

Rent säkerhetsmässigt hade dock Malmös vd och sportchef helst sett att vaccinpass införts, något som SHL och svensk ishockey lobbat för.

– Det hade varit säkert för alla. Om jag som är fullvaccinerad sitter bredvid någon som inte är det, det känns konstigt, säger Sylvegård.

Den frågan jobbar regeringen fortfarande med, men när nu publiktaket lyfts bort blir det aktuellt först om en ny coronavåg slår till och begränsningar måste införas på nytt.

Att Malmö som klubb skulle införa egna begränsningar har inte varit aktuellt.

– Det är jättesvårt för oss att ta ställning till. Är det fritt så är det. Däremot ska vi göra allt för att få det så säkert som möjligt, undvika köbildningar och så. Vi har en stor arena med stor foajé och många ingångar, säger Sylvegård.

Han säger att klubben inte har märkt av någon oro hos supportrarna för att trängas med andra igen.

Positiva toner i Göteborg

Det ser också ut att bli fullsatt, drygt 8 000 åskådare, när Djurgården tar emot Leksand, däremot verkar inte publikmagneten Frölunda fylla Scandinavium i mötet med Örebro.

I SVT:s morgonstudio uttalade sig Mats Grauers, ordförande Frölunda HC.

– Det kommer att ta tid för folk att ändra sina vanor igen. Så det blir inte fullsatt, men det bli många. Spelarna är förväntansfulla, det här betyder oerhört mycket för spelarna, sa Grauers.

Avvaktande i Skellefteå

Skellefteå tar på torsdagen emot Färjestad på hemmaplan, men det ser inte ut att dra fullt hus.

– Jag tror inte man bara drar i gång och plötsligt förväntar sig att ha utsålt. Jag tror det kommer att bli hyfsat med folk, men de som tror att det blir fullsatt kan glömma det, säger klubbdirektören Per-Anders Israelsson.

KLIPP: Skellefteås Tom Kühnackl: ”Alla kommer fram och säger att de känner till pappa” (27 september 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skellefteås nyförvärv Tom Kühnhackl är son till den tyske ikonen Erich Kühnhackl (längst till höger). Foto: SVT/Bildbyrån

Fakta: Hockeyn under pandemin

2020

10 mars: Senaste omgången utan publikbegränsningar. Mötet Färjestad–Linköping i den näst sista grundserieomgången 2019-20 drar mest publik, 7 423 åskådare.

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

12 mars: Den sista grundserieomgången spelas inför tomma läktare.

14 mars: SHL ber Svenska ishockeyförbundet att ställa in SM-slutspelet.

15 mars: Svenska ishockeyförbundet går på SHL:s linje och ställer in resten av säsongen 2019-20 i alla serier.

19 september: SHL-säsongen 2020-21 startar med ett publiktak på 50 åskådare, enligt regeringens direktiv.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från den 1 november.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

14 juni: Regeringen föreslår från den 1 juli ett höjt åskådartak med 300 sittande personer per sektion, dock högst 3 000 sammanlagt. För större fotbollsarenor blir gränsen dock högre.

7 september: Regeringen meddelar att deltagartaket på evenemang och allmänna sammankomster tas bort från den 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet