Foto: Bildbyrån

Klartecken från idrottsminister Amanda Lind för inomhusmatcher

Uppdaterad
Publicerad

För drygt två månader sedan fick utomhusidrotter tillåtelse att arrangera matcher och tävlingar utomhus.

Men inomhusidrott har regeringen inte sagt något om.

Nu kommer dock klartecken.

– Det är tillåtet, slår idrottsminister Amanda Lind (MP) fast.

Den 29 maj gick Folkhälsomyndigheten och regeringen ut med nya riktlinjer kring idrott. De meddelade då att matcher tilläts.

Men detta gällde inte alla matcher.

Corona och idrott

– Beslutet gäller för alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus och i enlighet med restriktionerna kring offentliga tillställningar, sade kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), vid presskonferensen när beskedet meddelades.

Positivt besked

Därefter har det varit tyst från regeringens sida. Tills nu, när Amanda Lind för SVT Sport lämnar ett positivt besked.

– Det är tillåtet, säger hon, och förklarar att Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sina rekommendationer:

– Det finns ganska många inomhusidrotter som inte kan genomföras utomhus och då har man sagt att det är okej att göra det inomhus. Men då gäller så klart alla smittskyddskrav och att man ska göra särskilda riskanalyser. Jag vet att idrottsrörelsen tar detta på stort ansvar och nu håller på att planera för hur man ska kunna dra igång sina matchsäsonger.

Ni ser ingen särskild risk för ökad smittspridning, när det börjar spelas exempelvis fler ishockey- och handbollsmatcher?

– Det är så klart omgärdat med väldigt mycket krav. Gäller att man fortsätter att ta det ansvar man tagit sedan dag ett och att man följer de riktlinjer man har fått från Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet