Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Krisen för motionsloppen: ”Riskerar att gå under” Foto: Bildbyrån/SVT

Krisen för motionsloppen: ”Riskerar att gå under”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens krispaket är välkommet men frågan är om det kommer räcka.
Arrangörer av motionslopp så som Göteborgsvarvet eller Stockholm Marathon riskerar att gå under om de tvingas betala tillbaka anmälningsavgifter.
– Antingen betalar vi tillbaka pengarna och går under eller så gör vi oss ovän med deltagarna, säger Daniel Almgren, vd för Stockholm Marathongruppen.

Den svenska modellen där idrottsföreningar arrangerar motionslopp är unik i världen – men den hotas.

Det menar åtminstone Daniel Almgren, vd för Stockholm Marathongruppen.

Ställs motionsloppen in, kommer många kräva tillbaka sina anmälningsavgifter vilket skulle innebära slutet för många lopp.

– Skulle de större arrangörerna behöva betala tillbaka anmälningsavgifterna kommer de gå under. Man vill absolut inte göra sig ovän med de deltagare man har, men just nu ställs vi inför det svåra beslutet att antingen betalar vi tillbaka pengarna och skriver under vår egen undergång eller så måste vi sitta på pengarna och göra oss ovän med deltagarna, säger Daniel Almgren i Helgstudion.

En lösning skulle vara att få ut budskapet – vilket de behöver hjälp med.

– Här skulle det vara hjälpsamt med hjälp från båda parter(regeringen och riksidrottsförbundet red.anm) om att få ut budskapet om att just nu måste det vara ok för föreningardrivna arrangemang att inte betala tillbaka anmälningsavgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer