Amanda Lind. Foto: Bildbyrån

Lind: ”Kommer krävas mer riktat stöd framöver”

Uppdaterad
Publicerad

Elitidrotten får visserligen fortsätta bedriva sin verksamhet – men nu utan någon publik alls. Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) ser att ytterligare pengar kommer behövas för att täcka upp alla förluster.

– Jag ser absolut att det kommer krävas mer riktat stöd framöver, säger Lind till SVT.

Från och med den 24 november kommer det maximalt att få vara åtta personer på offentliga sammankomster, meddelade statsminister Stefan Löfven på en digital presskonferens under måndagen.

Elitidrotten kommer fortsatt att kunna bedriva sin verksamhet som tidigare, men i praktiken införs nu ett publikstopp.

Corona och idrott

”Kommer krävas mer riktat stöd”

Så sent som i går skrev SVT Sport om hur en majoritet av de svenska specialidrottsförbunden inte anser att regeringens stödpaket på 1,5 miljard kronor till idrotten kommer att räcka.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind sa då att pengarna ”inte täcker de enorma förluster som idrottsrörelsen har haft”. Under måndagen, när SVT Kultur fick en pratstund med henne, var hon inne på att mer pengar behövs efter de nya restriktionerna.

– Det här är väldigt ingripande åtgärder som kommer påverka kulturen, idrotten och andra verksamheter som drabbas av ordningslagen hårt. Jag ser absolut att det kommer krävas mer riktat stöd framöver, säger Lind.

”Försökt hitta träffsäkra regler”

För knappt en månad sedan, den 22 oktober, meddelade regeringen att sittande publik med 300 åskådare tillåts. Kort därpå kom regionala restriktioner på många håll vilket gjorde att många regioner aldrig kunde tillämpa de nya reglerna.

Vad tror du de här turerna fram och tillbaka har inneburit?

– Jag tror man måste skilja på dagens besked, som handlar om att under en tid trycka ner smittan och genomgöra de här kraftiga restriktionerna. Men att vi också förutom det, löpande under pandemins gång har försökt hitta mer träffsäkra regler.

– Därför gick vi ut med det här undantaget på 300 åskådare för sittande publik. Och det ligger fortfarande kvar vill jag säga, den möjligheten att när smittan tillåter det så ska man regionalt kunna ta beslut om att släppa på mer sittande publik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet