Foto: Bildbyrån

Michelle Coleman: ”Ett år av lite för mycket fritt fram”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dopningtester på elitnivå har minskat kraftigt under pandemin.

Simmaren Michelle Coleman har märkt en markant skillnad.

– Jag har tyvärr fått en känsla av att det varit ett år med lite för mycket fritt fram, säger Michelle Coleman till SVT Sport.

Till följd av coronapandemin sjönk antalet dopningtester på elitnivå med 30 procent under 2020, det visar siffror från Antidoping Sverige som SVT fått ta del av.

2019 genomfördes totalt 2908 tester på elitnivå och 2020 bara 2030.

Den svenska simmaren Michelle Coleman, som testas både av det internationella simförbundet Fina och Antidoping Sverige, har själv märkt en markant skillnad.

Ett halvår utan tester

Ett normalt år testas hon omkring 15 gånger men under 2020 blev det bara 2-3 tester.

– Fram till mars var allt som vanligt men efter det avstannade det nästan direkt. Sedan var det i princip ett uppehåll i 6-7 månader minst, säger Coleman till SVT Sport.

Trots att antalet tester sjönk kraftigt under fjolåret litar Coleman på Antidoping Sverige och känner sig trygg med att de gör sitt bästa utifrån förutsättningarna.

– Jag kan förstå att antalet tester sjunker och det är jättetråkigt. Men det har varit ett väldigt konstigt år och alla har behövt anpassa sig, även idrotten, säger Coleman.

”Spännande att se hur folk presterar”

– Nu är testningen igång igen och man har hittat säkra rutiner, men det tog sin lilla tid innan  man kom in i de här rutinerna och det kan jag förstå. Men jag tycker att det är tråkigt att det blir så. För det är viktigt att alla dopningtestas och att man håller det igång.

Större oro känner hon för att dopningen kan ha ökat i andra länder.

– Jag har tyvärr fått en känsla av att det varit ett år med lite för mycket fritt fram och möjligheten att dopa sig har nog varit lätt, skulle jag tro. Många har tränat i isolerade bubblor och man vet inte hur de lokala dopningorganisationerna har skött det. Det ska bli spännande att se hur folk presterar när allt börjar komma igång på normal rull igen.

KLIPP: Se hela inslaget här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hela inslaget om minskningen av antalet dopningtester

Det har gått ett år sedan coronapandemin bröt ut och lamslog idrotten runt om i världen. Mycket har sänt sedan dess. I en serie nyhetspubliceringar undersöker SVT Sport hur coronapandemin har påverkat idrotten.

Den 20 mars sänds ett extrainsatt program, Sportspegeln special: Ett år med corona, om pandemiåret 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer