Nya pandemipengar – men frågan är hur länge

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen föreslår ytterligare 300 miljoner kronor i så kallat kris- och uppstartsstöd till den svenska idrotten, samtidigt som idrottsministern Anders Ygeman (S) hoppas att idrotten snart ska kunna fungera som vanligt.

– Förhoppningsvis ska vi nu se slutet av pandemin, och att vi kan ha idrott som vanligt igen, säger Anders Ygeman till SVT Sport.

Den svenska idrotten får årligen omkring två miljarder kronor i ordinarie anslag, men 2020 gavs omkring 1,5 miljarder i extra pandemistöd, vilket ökade till drygt 1,9 miljarder 2021. Frågan är dock om summan för 2022 kommer att bli så stor. Hittills i år har det beslutats om 520 miljoner kronor, och nu föreslås ytterligare 300 miljoner.

– Jag hoppas att det kommer att klinga av mot slutet av det här året, men det är ju ingen som vet. Det blir nya vanor under pandemin, och risken är att folk har vant sig vid att göra andra saker än att idrotta, säger Anders Ygeman till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet