Amanda Lind. Foto: TT

Regeringens förslag: 600 miljoner till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skjuta till ytterligare 600 miljoner kronor till svensk idrott, med extra fokus på barn och unga.

– Vi behöver göra gemensamma insatser, dels för att få tillbaka barn och unga som lämnat idrottsrörelsen men också för att nå ut till nya grupper, säger Amanda Lind (MP), kultur- och idrottsminister.

Så sent som i början av april sköt regeringen till en miljard kronor i krisstöd till den svenska idrottsrörelsen, som fortsätter att blöda ekonomiskt under coronapandemin.

Nu föreslår man ännu ett stödpaket. Regeringspartierna har tillsammans med Centern och Liberalerna tagit fram ett förslag om att ytterligare 600 miljoner ska tillföras idrotten, som ett förlängt kris- och stimulansstöd och för att ge möjlighet till att starta upp verksamheter igen på ett smittsäkert sätt när det är möjligt.

Corona och idrott

– I grunden handlar det om att pandemin inte är över än. Behoven är fortsatt väldigt stora, både när det gäller rena krisstöd men också för att få resurser för att återhämta sig och återstarta igen, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind till TT.

Lind bekymrad

Pengarna ska bidra till jämställd och jämlik idrottsverksamhet och ett extra fokus läggs på barn och unga. Lind säger att hon är bekymrad över pandemins långsiktiga effekter på idrottandet hos den yngre generationen.

– Vi vet att inte minst barn och unga har slutat idrotta, eller kanske tagit en paus, och är sugna på att komma i gång igen när det finns bättre möjligheter. Då är det viktigt att idrottsrörelsen får det stödet så att man kan göra den kraftsamling det innebär. De här 600 miljonerna innebär att man får bättre sådana möjligheter, säger Amanda Lind.

Förslaget kommer att presenteras för riksdagen i en extra ändringsbudget.

”Fördubbling”

Den slutgiltiga fördelningen av stödet sker sedan via Riksidrottsförbundet i dialog med specialidrottsförbunden. I och med det nya förslaget uppgår krisstödet till idrottsrörelsen till nästan två miljarder kronor under 2021.

– Det är i princip en fördubbling av de statliga stödet till idrotten. Det är pengar som behövs, som är viktiga och har haft betydelse hittills, säger Amanda Lind.

Om idrotten kan få mer pengar framöver återstår att se.

– Pandemin är det som i slutändan styr och hur snabbt utfasningen av restriktionerna kan ske, säger Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet