Anders Tegnell är inte förvånad över studiens resultat. Foto: Bildbyrån

Studie visar: Löpartävlingar är smittsäkra

Uppdaterad
Publicerad

Löpartävlingar är smittsäkra, det visar en studie av det japanska friidrottsförbundet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är inte förvånad över resultatet.

– Vi har ju hela tiden sagt att utomhusidrotter där man inte är speciellt nära varandra, att där är ju uppenbarligen riskerna väldigt små, säger Tegnell till Orienteringsmagasinet.

Det japanska friidrottsförbundet publicerade nyligen en studie där de undersökt smittspridningen av coronaviruset på 787 nationella distanslöpartävlingar mellan den 1 juli och den 4 oktober i år.

I studien ingick totalt 670 000 personer, 570 000 löpare och 100 000 funktionärer.

Corona och idrott

Enligt resultatet har bara en person testat positivt för corona under de två kommande veckorna efter att någon av de 787 nationella tävlingarna hållits.

– Det är inte helt förvånande. Vi har ju hela tiden sagt att utomhusidrotter där man inte är speciellt nära varandra, att där är ju uppenbarligen riskerna väldigt små, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Orienteringsmagasinet.

I slutet av oktober anordnades svenska endurotävlingen Gotland grand national med ungefär 2 3000 åkare och hundratals funktionärer. Även där har smittspridningen än så länge varit låg.

Analyserar förutsättningarna för smittsäkra arrangemang

– Vi har ett fall här, men det är lite tidigt att veta exakt om det finns fler. Men vi har inte fått någon återkoppling från någon annan region om corona som kommer från Gotland grand national, sa Maria Amér, smittskyddsläkare vid region Gotland, i början på november till SVT.

Anders Tegnell berättar att Folkhälsomyndigheten har följt upp smittspridningen efter Gotland grand national men att de behöver samla in information från flera arrangemang innan de kan dra några växlar av resultatet.

Sedan oktober har Folkhälsomyndigheten arbetat med ett regeringsuppdrag som innebär att löpande analysera förutsättningarna för fler smittsäkra arrangemang.

– Vi har en grupp på 2-3 personer som läser allt som har publicerats. Det är ett antal personer som jobbar heltid med det här regeringsuppdraget, totalt ungefär 10-15 personer plus en massa externa personer så klart, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten kommer att presentera eventuella lättnader den 1 december.

KLIPP: Hur farligt är det att gå på match – ur smittosynpunkt?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet