Foto: Bildbyrån

Tegnell inte beredd att släppa in publik på matcher

Publicerad

Idrotten har lidit ekonomiskt av coronapandemin och för att öka inkomsterna har man efterlyst möjligheten att släppa in publik på sina matcher.
Men på dagens presskonferens stängde statsepidemiolog Anders Tegnell den dörren.
– Det är definitivt ingen risk som vi är villiga att ta just nu, säger han om att släppa på begränsningen av folksamlingar som är större än 50 personer.

Idag hade Riksidrottsförbundet ett möte med kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) och där uttryckte man bland annat en önskan om ytterligare stöd från regeringen och möjlighet att släppa in publik på matcherna.

– Riksidrottsförbundet vill se ett förlängt ekonomiskt stöd men också hur idrotten kan utöka publik och deltagare vid idrottsaktiviteter under hösten. Vi fortsätter även våra samtal med Folkhälsomyndigheten och Polisen när det gäller begränsningen av publik och deltagare, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

”Slår väldigt märkligt”

Minister Amanda Lind förstår idrottens frustration då 50-personersregeln enbart gäller evenemang och inte till exempel restauranger.

– Det slår väldigt märkligt ibland. Det kan sitta 100 personer på en restaurang, men om det kommer in en trubadur så måste plötsligt 50 personer gå. Jag förstår att det kan uppfattas som märkligt och det är också ett skäl till att vi tittar på vad vi kan göra för att kulturen och idrotten ska få bättre förutsättningar framåt, säger hon till SVT och berättar att ett besked om hur det blir för idrotten kommer att komma inom de närmaste veckorna.

”Det har visat sig innebära stora risker”

Björn Eriksson och Amanda Lind låter klart mer positiva än statsepidemiolog Anders Tegnell. Så här svarade han då SVT på dagens presskonferens ställde frågan om vad som krävs för att man ska släppa på 50-personersregeln:

– Just nu, med tanke på hösten och osäkerheterna vi alla står inför nu så tycker vi att det är väldigt viktigt att vi begränsar stora sammankomster. Det har ju visat sig, genom hela förloppet, kunna innebära stora risker. Det är definitivt inte en risk vi är villiga att ta med den utveckling vi har just nu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tegnell om 50 personers-gränsen: ”Viktigt att begränsa stora sammankomster” Foto: Naina Helén Jåma/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer