Afghanistan jublade – men inte i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan talibanerna tågade in i Kabul i augusti gick Afghanistan på allvar upp på den internationella idrottsscenen. Och efter en storseger mot Skottland i cricket-VM kunde afghaner över hela världen jubla.

”Vår nation lever och ingen kan hålla den fången”, skriver den tidigare presidenten Ashraf Ghani på Twitter.

Rashid Khan och Mujeeb Ur Rahman får kanske inte många rubriker i vår del av världen, men i Afghanistan är de nationalhjältar, och den statusen spädde de på när laget gick in i cricket-VM i Förenade arabemiraten.

Premiären blev en munsbit – laget drämde till med den högsta poängen av alla lag så här långt i VM och pressade Skottland till en av de lägsta poängen i turneringens historia.

– Det här var helt enligt planen. Alla vet att Rashid och Mujeeb är bland de bästa i världen. Det är bara att hoppas att vi fortsätter så här, säger lagkaptenen Mohammad Nabi, en av många spelare som inte kunde hålla tillbaka tårarna när nationalsången spelades inför matchen.

Att det ens skulle bli ett afghanskt lag i VM har länge varit osäkert. Trots att laget var direktkvalificerat var vägen dit allt annat än enkel.

– Det har inte varit helt idealiskt, nej. Vi hade lite problem, sade Nabi inför matchen.

Visumkrångel

”Lite problem” är något av en underdrift. Sedan talibanerna tog makten har röster om att stänga ute Afghanistan från cricketvärmen duggat tätt.

Nyckelfrågan har varit om Afghanistan under det nya styret skulle tillåta ett damlag. Om inte ska även herrarna enligt reglerna sparkas ut ur cricketens gemenskap. Till VM har internationella förbundet ICC gett dispens, men frågan ska tas upp igen i november.

Klart är att ordföranden i det nationella förbundet har ersatts av en av talibanerna godkänd man och att fixstjärnan Rashid Khan i protest lämnade över lagkaptensrollen.

Visumkrångel gjorde dessutom att laget blev försenat till Förenade arabemiraten och de senaste 18 månaderna har landslaget bara spelat sporadiskt.

Tyst i Kabul

Men av det märktes alltså inget på måndagskvällen.

På läktarna i Sharjah var många afghaner på plats med trummor och sång och den tidigare presidenten Ashraf Ghani, som flydde landet när talibanerna tog makten, skriver på Twitter att segern ”ger nytt hopp i allas våras hjärtan att vår nation lever och ingen kan hålla den fången”. Och den tidigare vicepresidenten Amrullah Saleh noterade att varken nationalsången eller den flagga som hissades har godkänts av talibanerna.

Från Afghanistan har talibanerna via sociala medier gratulerat laget till vinsten, men i huvudstaden Kabul var det tyst. Cricketsegrar brukar firas med stort jubel, men enligt nyhetsbyrån Reuters syntes bara några få fyrverkerier över de tomma talibankontrollerade gatorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.