Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Jönssons rekommendation var att tvångsförvalta cricketförbundet – men fick nej från RF. Foto: SVT/Bildbyrån

Radikala förslaget från tidigare mentorn: Tvångsförvaltning av cricketförbundet

Publicerad

Under ett års tid togs Bengt Jönsson in som mentor i det Svenska cricketförbundet.

Hans förslag: att tvångsförvalta styrelsen. Men det var inget Riksidrottsförbundet, RF, nappade på.

– Inom svensk föreningsdemokrati tror jag inte på det, säger Toralf Nilsson, vice ordförande i riksidrottsstyrelsen.

Efter en turbulent tid med misstroendeförklaringar, stadgeändringar och extra årsstämmor beslutade Riksidrottsförbundet att ta in en mentor för att stötta och vägleda cricketens förbundsstyrelse.

Bengt Jönsson, till vardags ledamot i Svenska skidskytteförbundet, hade uppdraget mellan hösten 2021 och 2022.

SVT Sport granskar

– Vi var ganska bra på väg några månader in i processen. Men då hände det som tyvärr alltid har hänt i cricketförbundet: att någon gruppering var missnöjd med styrelsens arbete, det kunde vara på grund av ligastrukturen eller landslagsuttagningar – alltså frågor som inte ska ligga på styrelsens bord – och begärde extra årsmöte. Och så blev det en ny styrelse med en annan agenda.

Liknande problem i Norge

I den rapport Bengt Jönsson skrev efteråt, rekommenderade han att ”tvångsförvalta” förbundet.

– Att man sätter in en extern styrelse under ett antal år för att jobba med föreningsutveckling i lugn och ro. Men vad jag förstår så går inte det att göra inom svensk idrott. Tyvärr, tycker jag.

Inspirationen kom från Norge, där det för ett antal år sen fanns liknande problem som i Sverige inom just cricketsporten. 2016 valde det norska idrottsförbundet, motsvarande RF, att ta över administrationen av cricketförbundets styrelse.

– Det var innan min tid, men som jag upplever det har vi i dag en sund och välfungerande styrelse, säger Norska cricketförbundets generalsekreterare Trond Sövik till SVT Sport.

Svaret: ”Tilltalande, men...”

Men i Sverige finns alltså en annan syn. Toralf Nilsson, vice ordförande i riksidrottsstyrelsen, bekräftar att förslaget inte är något RF har gått vidare med.

– Det kan ju låta tilltalande ur ett allmänt perspektiv. Men i föreningsvärlden så tror jag inte på det, varje organisation måste välja sina företrädare och ta ansvar för sin organisation.

Så det är inget ni har diskuterat i riksidrottsstyrelsen?

– Nej.

GRANSKNING: Se ”Slaget om svensk cricket” på SVT Play

Det visade Bengt Jönssons rapport

RF:s uppdrag till Bengt Jönsson i det Svenska cricketförbundet var att stödja och vägleda förbundsstyrelsen. Han skulle få styrelsen att arbeta långsiktigt och skapa stabilitet samt få cricketen att ansvarsfullt expandera och kunna samla alla som vill utöva cricket.

Jönssons slutsats, i november 2022, var bland annat att det inom svensk cricket fanns liten respekt för svenska föreningstraditioner, att egna individuella agendor lade hinder för organisationen och att mångåriga konflikter och stridigheter mellan olika grupper låg till grund för fortsatt turbulens.

Turerna i det Svenska cricketförbundet

2015: Cricketförbundet väljs in i Riksidrottsförbundet. Samma år når den stora flyktingvågen till Europa sin peak. Den svenska cricketen lyckas bra med att locka nyanlända till idrotten.

2019: I april hålls ett ordinarie årsmöte där Tariq Suwak väljs till ordförande. Men i december samma år avsätts styrelsen på ett extra årsmöte – ett mönster som ska återkomma.

2021-2022: Under dessa två år hålls två ordinarie årsmöten och fyra extra årsmöten. I november 2021 byts delar av styrelsen ut – och ett år senare sker samma sak på nytt. Då kommer Tariq Suwak tillbaka som ordförande, tre år efter att han avsattes.

VÅREN 2023: Efter en extern utredning, som på punkt efter punkt slår ner på cricketförbundets metoder, drar RF in det statliga ekonomiska stödet.

I rapporten beskrevs en maktkamp om styrelseposter och att stadgeändringar, misstroendeomröstningar och extra årsmöten använts för att motarbeta personer med avvikande åsikter.

Enligt uppgifter till SVT Sport handlar konflikterna i förbundet om en vilja att styra svensk cricket till sin egen klubbs fördel. Exempelvis ska förbundsstyrelsen ha blandat sig i spelschema, ligastruktur och landslagsuttagningar.

HÖSTEN 2023: Cricketförbundet är i ekonomisk kris och säger upp all personal på kansliet. RF har tagit fram en lista på åtgärder som förbundet måste uppfylla för att få tillbaka sitt ekonomiska stöd och få behålla sitt medlemskap i RF.

Det handlar bland annat om att hålla utbildningar i föreningsdemokrati, skärpa förbundets stadgar för att ”minska risken för icke-demokratiska inslag vid årsmöten” och anlita en auktoriserad revisor.

Strax innan jul beviljar RF ett lån på 750 000 kronor till det Svenska cricketförbundet. Lånet måste vara återbetalat senast augusti 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet