Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Björn Eriksson om när cricketförbundet satte i system att kalla till årsmöten: ”Var något som inte stämde” Foto: SVT

Björn Eriksson om Svenska cricketförbundet: ”Budskapet var ‘Hit med pengarna, håll käften’”

Publicerad

För ett år sen drog RF in det ekonomiska stödet till det Svenska cricketförbundet. Beslutet togs efter att en extern utredning visat på stora brister.

– Man driver med systemet. Det är inte meningen att det ska gå till på det här sättet, säger tidigare RF-ordförande Björn Eriksson.

Efter år av turbulens kämpar Svenska cricketförbundet just nu för sin överlevnad.

Verkligheten var en annan 2015, när cricket valdes in som ny medlem i RF och var den snabbast växande idrotten i Sverige.

SVT Sport granskar

– För mig var det en ganska naturlig utveckling. I många länder är cricket en väldigt stor sport och varför skulle inte de vara välkomna? Det var nästan omöjligt att förutse det som skulle komma därefter, säger Björn Eriksson som var RF-ordförande 2015-2023.

”Var något som inte stämde”

Ett av huvudproblemen i cricketförbundet har varit extra årsmöten, där olika grupper inom cricketen återkommande har riktat misstroende mot – och avsatt – sittande styrelse.

Enligt Björn Eriksson har det pågått ett slags utnyttjande av föreningsdemokratin, där man inte har velat lyssna till de regler som normalt gäller i svensk idrott.

– Litegrann kom budskapet ”hit med pengarna, håll käften”. Det vill säga man behöver inte bry sig om det där andra. När man hade två-tre extra möten för att avsätta folk fram och tillbaka, då var det ju något som inte stämde.

Öppen för självrannsakan: ”Kan vara så”

Cricket är en relativt ny sport i Sverige som har växt snabbt. Kan det ha varit för tidigt att rösta in cricketen i RF?

– Det kan vara så. Men å andra sidan: har vi sporter som kommer till landet där många människor har en annan bakgrund, så tycker jag det helt rätt av idrotten att suga upp det. Om vi sedan har varit tillräckligt hårdhänta eller borde dragit i bromsen mera och så vidare, det får andra än jag bedöma, säger Björn Eriksson.

Enligt cricketförbundets nuvarande ordförande Tariq Suwak har systemet med extra årsmöten uppstått eftersom det har saknats en dialog mellan förbundsstyrelsen och cricketföreningarna, där de kan kommunicera direkt med varandra.

GRANSKNING: Se ”Slaget om svensk cricket” på SVT Play

Här är turerna i cricketförbundet

2015: Cricketförbundet väljs in i Riksidrottsförbundet. Samma år når den stora flyktingvågen till Europa sin peak. Den svenska cricketen lyckas bra med att locka nyanlända till idrotten.

2019: I april hålls ett ordinarie årsmöte där Tariq Suwak väljs till ordförande. Men i december samma år avsätts styrelsen på ett extra årsmöte – ett mönster som ska återkomma.

2021-2022: Under dessa två år hålls två ordinarie årsmöten och fyra extra årsmöten. I november 2021 byts delar av styrelsen ut – och ett år senare sker samma sak på nytt. Då kommer Tariq Suwak tillbaka som ordförande, tre år efter att han avsattes.

VÅREN 2023: Efter en extern utredning, som på punkt efter punkt slår ner på cricketförbundets metoder, drar RF in det statliga ekonomiska stödet.

I rapporten beskrevs en maktkamp om styrelseposter och att stadgeändringar, misstroendeomröstningar och extra årsmöten använts för att motarbeta personer med avvikande åsikter.

Enligt uppgifter till SVT Sport handlar konflikterna i förbundet om en vilja att styra svensk cricket till sin egen klubbs fördel. Exempelvis ska förbundsstyrelsen ha blandat sig i spelschema, ligastruktur och landslagsuttagningar.

HÖSTEN 2023: Cricketförbundet är i ekonomisk kris och säger upp all personal på kansliet. RF har tagit fram en lista på åtgärder som förbundet måste uppfylla för att få tillbaka sitt ekonomiska stöd och få behålla sitt medlemskap i RF.

Det handlar bland annat om att hålla utbildningar i föreningsdemokrati, skärpa förbundets stadgar för att ”minska risken för icke-demokratiska inslag vid årsmöten” och anlita en auktoriserad revisor.

Strax innan jul beviljar RF ett lån på 750 000 kronor till det Svenska cricketförbundet. Lånet måste vara återbetalat senast augusti 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet