Tadej Pogacar. Foto: Bildbyrån

21-åring nära Tour de France-segern

Uppdaterad
Publicerad

Inför dagens etapp låg slovenen Tadej Pogacar tvåa bakom landsmannen Primoz Roglic med 57 sekunder. Men efter en riktigt bra individuell etapp i dag har han nu klivit förbi Roglic och ligger istället 59 sekunder före – vilket mer eller mindre betyder att han säkrat Tour de France-segern.

– Ofattbart... ofattbart. Mitt huvud kommer explodera, säger Pogacar efter segern.

Med endast den avslutande uppvisningsetappen kvar av touren är Tadej Pogacar 122 kilometer från segern i Tour de France. Efter att varit snabbast i den individuella etappen på 36 kilometer klev han förbi rejält i totalen och har nästan en minuts ledning.

21-åringen var betydligt bättre än Roglic i den inledande platta delen av etappen, och halvvägs in i etappen var han före. Det verkade ha stressat Roglic som tvekade innan han bytte cykel efter inledningen av klättringen. Han hade inte sparat energi och tappade trots det nästan två minuter. Pogacar har nu möjligheten att bli en av de yngsta segrarna genom tiderna i Tour de France.

– Jag kan inte vänta tills jag åker över mållinjen i Paris, säger Pogacar.

Tadej Pogacar lider samtidigt med hans landsman som tappade den gula tröjan så sent på touren.

– Jag kan inte föreställa mig hur tufft det måste vara för honom. Han måste vara förkrossad. Men det är så det är i cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.