Thibaut Pinot vann uppför klassiska Tourmalet i Pyrenéerna. Foto: TT.

Dubbelt franskt i mytomspunnen Tour-etapp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dubbelt franskt uppför mytomspunna Tourmalet på 2115 meters höjd. Thibaut Pinot vann Tour de Frances 14:e etapp före Julian Alaphilippe, som drygade ut ledningen totalt. Han leder loppet med mer än två minuter.

– Jag har vunnit på mytiska Tourmalet och det här var en av mina finaste segrar. Ända sedan touren startade har jag siktat på den här etappen, säger Pinot i Eurosports sändning.

Fjolårsmästare Geriant Thomas släppte med en kilometer kvar att åka av den 19 km långa uppförsbacken (etappen var 111 km) och var 36 sekunder efter täten över mållinjen, totalt slutkörd. När Thomas släppte fick stallkamraten i Ineos, Egan Bernal, ligga kvar i ledarklungan. Colombianen blev femma, åtta sekunder efter täten.

Thomas: ”Försökte minimera skadorna”

– Jag kämpade och försökte hitta mitt tempo när jag inte kunde följa, det var en sådan dag. Det var tufft och jag är besviken. Jag försökte minimera skadorna, säger Thomas.

Alaphilippe vann gårdagens tempo och imponerade stort under dagens tuffa etapp med två jättestigningar. Han klarade utmaningen mer än väl och fortsätter att skapa cykelfeber i Frankrike. Tävlingen har inte haft en fransk vinnare sedan Bernard Hinault 1985.

– Det känns otroligt och i slutet försökte jag behålla ledartröjan och gav full gas. Som alla andra led jag men jag är så glad över att bli tvåa. De fransmän som gillar cykel kan verkligen vara lyckliga, säger Alaphilippe.

Presidenten Emmanuel Macron var med i följebilarna och tittade på dagens etapp. Även i morgon blir det en tuff etapp i Pyrenéerna.

Tävlingen har målgång nästa söndag i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.