Foto: Sérgio Gallegos, Israel Cycling Academy

Flydde till Sverige – tävlar nu i Giro d'Italia

Publicerad

Det blir två cyklister under svensk flagg i Giro d'Italia som börjar i helgen, rapporterar Sydsvenskan. Förutom Tobias Ludvigsson gör även 27-årige Awet Gebremedhin debut i den stora cykeltävlingen.

Gebremedhin kom till Sverige efter att ha tävlat i U23-VM i Florens 2013. Han levde en period som gömd flykting men fick sedan uppehållstillstånd och bor nu i Jönköping och tävlar med svensk licens.

I Giro d'Italia representerar han Israel Cycling Academy. I Girot, som han beskriver som karriärens höjdpunkt så här långt, ser han fram emot att ha Jönköpingskollegan Ludvigsson bland sig.

– Under tre veckor behöver man någon att prata med omkring sig, så det kommer att bli trevligt, säger Awet Gebremedhin till Sydsvenskan.

”Hela mitt liv är Sverige”

Gebremedhin kommer att ha både en svensk och eritreansk flagga på sin tävlingsdräkt, men ännu är han inte svensk medborgare.

– Jag är född i Eritrea, men jag tävlar för Sverige. Hela mitt liv är i Sverige, jag betalar skatt i Sverige, säger han till Sydsvenskan.

I Girot siktar han på att vinna en etapp på de sista dagarna, när det är som mest kuperat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer