Egan Bernal övertog den rosa ledartröjan i Giro d'Italia. Foto: TT

Bernal övertog rosa ledartröjan på tuff grusväg

Uppdaterad
Publicerad

2019 års vinnare av Tour de France, Egan Bernal, växlade upp och vann dagens tuffa etapp i Giro d'Italia som avslutades på en grusväg i bergen. Han ryckte i från de sista 500 meterna och gick upp i totalledning efter att ha legat trea inför dagens kraftprov.

– Jag kan inte tro att det har hänt. Jag vann just min första etapp i en Grand Tour. Jag fick göra många uppoffringar för att hamna i den här positionen efter Tour de France förra året. Jag är så glad, säger colombianen enligt Cyclingnews efter målgången på nionde etappen i Campo Felice på 1655 meters höjd efter 158 kuperade kilometrar.

Ledaren inför etappen, ungraren Attila Valter, tappade tidigt i den avslutande stigningen och är nu femma totalt. Ny tvåa totalt är Remco Evenepoel som var fyra på dagens etapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.