Både Chris Froomde och bönderna fick problem med polisen efter protesterna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Böndernas svar: ”Det var enda chansen att få svar”

Uppdaterad
Publicerad

Bönder i södra Frankrike lyckades med sin protest mot myndigheterna under dagens etapp av Tour de France.

– Vi bestämde oss för att blockera Touren tillsammans. Det var enda möjligheten vi hade då vi inte fått svar från franska myndigheterna, sa en av demonstranterna till franska TV2.

Efter tre mil av den 16:e, tuffa, etappen av Tour de France tog det stopp. Några bönder backade ut sin last av höbalar ut i vägen så att cyklisterna fick stanna, och släppte sedan ut sina får mitt bland cyklister, publik och poliser.

Polisen ingrep omedelbart, bland annat genom att spreja pepparspray mot protestanterna,  som också hindrade cyklisterna eftersom sprejen blåste rätt in i ansiktet på dem:

– Det sved överallt. På huden, i ögonen, i benen, sa en av cyklisterna, Jay Robert Thomson.

Flera av cyklisterna fick ta hjälp av ögondroppar innan de kunde cykla vidare, en kvart försenade.

Kvar stod traktorerna, fåren och bönderna.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Orsaken till protesten ska ha varit den att bönderna har krävt mer statligt stöd till Ariège-området, utan att få svar.

– Det var den enda möjligheten vi hade för vi får inte svar från myndigheterna. Nu hoppas vi att tidningar och tv förklarar för myndigheterna att det finns problem här, sa en av demonstranterna till TV2.

Tour de France-direktören Christian Prudhomme fördömde böndernas demonstration:

– Vägen ska alltid vara fri. Vi kommer inte att låsa in cyklisterna på en stadion eller en tennisbana. Cyklisternas jobb är extremt farligt, och de tar chanser varje dag. Folk ska inte blockera vägen, oavsett vilken sak de kämpar för, sa han till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.