Cavendish hade väldigt ont efter kraschen. Foto: TT.

Cavendish: ”Trodde jag skulle förblöda till döds”

Uppdaterad
Publicerad

När Mark Cavendish flög rätt ner i backen i 60 km/timmen och bröt ett skulderblad och blödde ymnigt från den högra handen kände han dödsångest i samband med tisdagens spurtmålgång i Tour de France.

– Jag såg pölen med blod på marken och trodde att jag skulle förblöda till döds där. Men mina stallkamrater hjälpte mig upp på fötter, säger Cavendish till AP.

Han hyllar juryn som diskade Peter Sagan, som inte tycker att han gjorde något fel men beklagar händelsen.

– Det krävs mycket mod för att plocka bort världsmästaren från Tour de France, säger britten som trots allt uppskattar Sagan, som for ut med en armbåge och sänkte Cavendish som hade ett väldigt trångt utrymme, det måste understrykas, för att ta sig fram.

Uppskattar att Sagan kom förbi

– Det var hedervärt av honom att komma bort till bussen och be om ursäkt. Det visar på vår relation och visar vilken man han är och den gesten uppskattar jag mer än något annat, säger Cavendish.

Armbågen är nyckeln till många diskussioner.

– Jag gjorde det för att kunna hålla balansen och jag visste inte att det var Cavendish som kom bakom, säger Sagan, något som värmer Cavendish.

– Det var skönt att höra det men även om det inte var med avsikt var det inte snyggt att se, analyserar Cavendish.

Emma Johansson beklagar Sagans diskning

Gårdagens krasch har blivit tourens stora snackis och de flesta cykelexperter tycker att det är ett för hårt straff att diska Sagan, som även var inblandad i en annan stor krasch 1,5 km före mål, från tävlingen. Bland dem finns Sveriges mest kända cyklist, Emma Johansson.

”Jag är inte enig i deras beslut. Touren utan Sagan blir inte detsamma”, twittrar Emma Johansson, excyklist med dubbla OS-silver och bifogar en bekymrad emoji.

Tweet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.