En start i VM är inte utesluten för Emilia Fahlin. Foto: Thomas Maheux

Comeback efter svåra kraschen: ”Hade hellre tagit några benbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska toppcyklisten Emilia Fahlin kraschade svårt under en träning i maj. Nästa helg gör hon tävlingscomeback och dörren till VM en vecka senare står fortfarande på glänt. Nu berättar hon om skadan som höll henne borta i fyra månader.

– Det var en hjärnskakning och en subduralblödning (en blödning mellan hjärnan och skallbenenet). Det var egentligen inga andra fysiska skador, men det är den värsta skadan jag har fått hittills. Jag hade nog hellre tagit några benbrott. Det hade varit enklare att ta sig tillbaka ifrån, säger hon till SVT Sport.

För ett år sedan tog Emilia Fahlin en fjärdeplats på VM-linjeloppet i Innsbruck. I år var planen att ta ytterligare ett steg och hon skrev på för det namnkunniga teamet FDJ. Men en krasch under en träning i spanska Girona i maj har förstört stora delar av säsongen.

– Min fysiska status är väldigt långt ifrån vad den var innan jag vurpade. Jag har tränat i tre eller fyra veckor nu. Innan det har jag varit utan träning i tre månader. Så lång tid har jag inte varit av cykeln sen jag var liten och började cykla.

I VM-truppen som offentliggjordes i veckan lämnades en plats ledig. Blir det inga bakslag i tävlingscomebacken i Grand Prix d'Isbergues nästa söndag så kan VM-platsen vara hennes. Även om några högt uppsatta resultatmål knappast är realistiska.

– Alla race är en investering inför nästa år. Om jag känner att jag kan vara med och tävla så är det i en helt annan roll än vad jag hade tänkt mig i början av året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.