Sara Mustonen var med vid OS i Rio de Janeiro 2016, då som hjälpryttare till Emma Johansson som tog silver på linjeloppet. Foto: TT.

Uttagen cyklist struken efter stjärnans krasch: ”Tråkigt att få det beskedet”

Uppdaterad
Publicerad

Sällan har hjälpryttarens roll i cykel blivit mer tydlig än vid uttagningen till Europeiska spelen i Minsk. När stjärnan Emilia Fahlin skadade sig vid en krasch och fick ställa in sitt deltagande ströks även övriga uttagna svenskor.
– Det var oerhört tråkigt att få det beskedet, säger Sara Mustonen.

Sara Mustonen hade sett fram emot mästerskapet i Vitryssland som inleds i morgon men får nu stanna hemma och träna i Staffanstorp inför SM i Båstad 29 juni. Även Sara Penton får nu stanna hemma.

– Det var oerhört tråkigt att få det beskedet. Det kom lite oväntat, säger Mustonen till SVT Sport.

Det var i slutet av maj som Emilia Fahlin, fyra på VM förra året, råkade ut för en otäck krasch på en bergsväg utanför spanska Girona och fick huvudskador.

Hade du räknat med att det här skulle ske efter Emilia Fahlins olycka?

– Nej, det trodde jag faktiskt inte i och med att det var så långt gånget och uttagningen var offentliggjord och allting, att det skulle bli inställt med så kort varsel.

Samma tuffa uttagningsregler som inför OS

Målsättningen var att köra för Fahlin med det fanns förhoppningar även utan henne.

– Jag hade sett fram emot det, visst det är väldigt oturligt att Emilia kraschar, vi hade behövt ha henne där, men jag trodde att vi skulle få chansen även om det blev som det blev, funderar Fahlin.

Det var förbundskaptenen Lucas Persson som meddelade de ändrade planerna.

– Jag har inte hunnit prata med Lucas utan har bara fått ett kort mejl om att det var inställt. Han sa att det är SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) som beslutar och det fanns inte så mycket att diskutera.

Lucas Persson förklarar:

– Beslutet har tagits tillsammans med SOK. Det är samma kvalgränser till Europeiska spelen som till OS, att man ska vara topp åtta i Europa. Det var Emilia som kvalat in och vi fick bygga ett lag kring henne. Vi fick meddela av laget och åkte inte dit med hjälpryttarna även om det hade varit en möjlighet för dem att visa att man kan köra om medaljer, säger Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.