Frankrike fick ett efterlängtat guld tack vare Julian Alaphilippe Foto: TT

Julian Alaphilippe tog efterlängtat franskt guld

Uppdaterad
Publicerad

Inte sedan 90-talet har en fransk åkare vunnit linjeloppet på VM. Men på söndagen var det dags då Julian Alaphilippe ensam kunde defilera hem guldet efter en lyckad attack, med 24 sekunder till godo på de närmaste konkurrenterna.

Sju åkare gjorde tidigt en utbrytning och låg sex-sju minuter före huvudklungan. Två av de sju, Marco Friedrich, Österrike och rumänen Eduard-Michael Grosu släppte efter drygt halva loppet.

Lucas Eriksson låg under större delen av loppet i den stora klungan och följde med.

Med tio mil kvar till mål splittrades tätgruppen ut ytterligare. Jonas Koch, Tyskland och Torstein Traeen hade då fyra minuter tillgodo på huvudklungan, som på allvar började ta upp jakten på dem där framme.

Och klungan tog in på de två längst fram. Sekund för sekund kom de närmare.

Klungan kom i kapp

För japanen Yukiya Arashiro blev det några otacksamma mil då han låg ensam som trea, en dryg minut efter duon i topp och nästan lika långt framför huvudklungan. Och med drygt 70 kilometer kvar blev han upphunnen, samtidigt som Friedrich och Grosu hade ett försprång på en och en halv minut.

De sista dryga sex milen var fältet samlat och racet mot mål inleddes.

När det återstod knappt fyra mil gjorde Tadej Pogacar, som vann Tour de France tidigare i september, en utbrytning. Han hämtades in och i slutet stod det mellan handfull åkare om VM-guldet.

Julian Alaphilippe, Frankrike, ryckte till sig en ledning som ledde till guld. De övriga försökte inte ens spurta i kapp honom utan satsade på striden om silver och brons. Fem åkare kämpade om medaljer och det blev Wout vane Aert, Belgien, som tog silver, före schweizaren Marc Hirschi.

Svenske Lucas Eriksson slutade på 85:e plats, 22 minuter efter segraren.

KLIPP: Ganna förste italienare att vinna tempo-VM (25 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.