Foto: TT Nyhetsbyrån

van der Breggen tog andra guldet – ryckte ifrån sin handskadade lagkamrat

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett kraftfullt ryck med fyra mil kvar säkrade Anna van der Breggen VM-guldet i linjeloppet över 143 km i Imola. Därmed följde hon upp tempoguldet i torsdags på bästa sätt.

– Det är helt otroligt. Det var ett väldigt hårt lopp och jag kämpade från början, säger van der Breggen i SVT:s sändning.

van der Breggen satte in ett ryck i en tung uppförsbacke med 41 km kvar att köra och ingen annan i fältet orkade jaga ikapp. Hon stötte när den nederländska lagkamraten Annemiek van Vleuten stod upp i cykeln och anförde den kvarvarande lilla klungan på fem cyklister.

– Jag gick på fjärde varvet eftersom jag trodde att jag skulle vara för trött på det femte och inte orka, att ingen skulle orka göra någonting, säger van der Breggen om taktiken.

Corona och idrott

van Vleuten fullbordade den nederländska lyckan och spurtade in som tvåa, klarade att pressa sig förbi hemmacyklisten Elisa Longo Borghini som försökte stänga sin rival med en armbåge mot staketet.

van Vleuten gjorde en spektakulär start. I totalledning i Giro Rosa (damernas Giro d'Italia) förra veckan kraschade hon och åkte på en fraktur i handleden. En metallbricka opererades in för att stabilisera skadan och den regerande mästaren kunde starta, hårt bandagerad och med smärta, i årets lopp, som hon alltså ett tag ledde.

Kommer att sluta efter OS nästa år

Hela klungan var återsamlad när klockan ringde för det sista varvet (av fem) på Imolabanan. Den jagande klungan var då 1.44 efter den bortflyende van der Breggen när 28,8 kilometer återstod att åka. Det blev ett ärevarv för van der Breggen som staplar upp titlar i slutdelen av karriären.

30-åriga van der Breggen har nämligen bestämt sig för att lägga av efter det Tokyo-OS som är framflyttat till nästa sommar. Efter den aktiva karriären planerar hon dock att fortsätta inom cykelsporten. Då ska hon bli tränare i sitt stall Boels-Dolmans.

Hanna Nilsson var bästa svenska som 52:a, 14 minuter efter. Julia Borgström 104:a (+30 minuter) och Lisa Nordén bröt efter att ha varit på 82:a plats. Hela 35 åkare (av 142 till start) bröt loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet