Anna van der Breggen, här med guldmedaljen från cykel-VM:s linjelopp 2018, har bestämt sig för att lägga av efter OS nästa sommar. Foto: Cornelius Poppe/NTB/TT

OS-guldmedaljören Anna van der Breggen lägger av – efter Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan vann Anna van der Breggen linjeloppet vid OS i Brasilien – före ”Silver-Emma” Johansson.

Nu har hon bestämt sig för att lägga av.

Men först ska hon försöka försvara sitt OS-guld.

– Jag vill avsluta min karriär med en jättebra, hel säsong, säger hon.

Den nederländska 30-åringen är regerande OS-guldmedaljör i damernas linjelopp, en tävling som svenska Emma Johansson slutade tvåa i.

Nu ser Anna van der Breggen slutet på karriären. Hon har nu bestämt sig för att lägga av efter det Tokyo-OS som är framflyttat till nästa sommar (såvida inte coronapandemin sätter stopp även då).

Tokyo 2020

– Jag vill avsluta min karriär med en jättebra, hel säsong. Framför allt efter detta år, som till stora delar har blivit förlorad på grund av coronapandemin, är jag enormt motiverad till att fortsätta i ytterligare ett år, säger hon, enligt brittiska BBC.

Har tre raka VM-silver

För den nederländska tv-kanalen Nos förklarar hon att motivationen börjat tryta.

– Jag känner att jag verkligen har motivation för de olympiska spelen, men motivationen är lite mindre för de andra tävlingarna. Och som toppidrottare måste man verkligen ha motivation, säger hon.

Tre raka VM-silver

Vid OS 2016 blev det ytterligare en medalj för van der Breggen, då hon tog brons i tempoloppet. Dessutom har hon tre raka VM-silver i tempo.

Efter att den aktiva karriären planerar hon dock att fortsätta inom cykelsporten. Då ska hon nämligen bli tränare i sitt stall Boels-Dolmans.

– Jag har cyklat för detta lag i sex år och känner mig fullständigt hemma hemma här, säger hon.

MER CYKEL: Här tävlar Emilia Fahlin – i sovrummet (8 maj 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tokyo 2020

Mer i ämnet