Cyklister redo för starten av Vätternrundan i Motala. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tusentals cyklister i mål efter Vätternrundan

Publicerad

Omkring 2 500 cyklister har hittills gått i mål i Motala efter att ha avverkat Vätternrundans 30 mil på cykel.
– Den första cyklisten gick i mål 03.40, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef på Vätternrundan.

Årets klassiska cykelmotionslopp har börjat bra. Natten har varit lugn utan några större incidenter.

– So far, so good. Det har varit en väldigt lugn start. Det har varit fint väder, nästan vindstilla och Vättern har legat blank, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Strax efter tio på lördagsförmiddagen hade 17 813 cyklister startat, varav 2 500 gått i mål. Vid lunch startar ytterligare omkring 1 800 cyklister i snabbgrupperna.

”Vädret hjälper till”

Det fina vädret har hittills varit gynnsamt.

– Vädret hjälper ju absolut till så att det blivit mindre incidenter under natten, att det inte är halt, inte blåsigt och inte regnigt, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Startskottet för de första cyklisterna gick halv åtta på fredagskvällen från Stora torget i Motala. Strax under 23 000 personer har anmält sig till årets Vätternrunda som är den 54:e i ordningen. Vätternrundan har deltagare från hela världen. I årets lopp är omkring 30 procent av deltagarna utländska cyklister, de flesta av dem kommer från Tyskland och våra grannländer.

Den första Vätternrundan genomfördes 1966. Cykelloppet är världens största motionslopp och äger rum i juni varje år. Start och mål för loppet är i Motala i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer